Zuid-Kennemerland

Zomerstek met Jaap

zaterdag 14 augustus 2021

Op zaterdagmorgen werden we door onze hovenier en bestuurslid Jaap Kuijpers in de kwekerij Nursery the Willows aan de Vlaamseweg weer even onderwezen in het stekken en zaaien van zomerbloeiers voor een volgend jaar.

Onder het genot van koffie en pruimencake demonstreerde Jaap hoe je een hielstek, middenstek en kopstek afneemt van hortensia’s en lavendel, maar hij had ook een paar schaduwplanten bij zich die je niet zo vaak ziet. Zoals Boehmeria (lijkt op brandnetel maar met rode steeltjes – Hessenhof)) en Platycrater arguta met kleine witte bloemetjes. En dan die Impatiens met intens blauwe bloemen (kwekerij Marni).

Stekje in potje met zaai- en stekgrond, bevochtigen, plastic zakje erover heen, na drie dagen weer even kijken en zo nodig natmaken en dan wachten op de knop die voordat de winter intreedt, zich moet ontwikkelen. Ook zaaien kwam ter sprake. Nu in traytjes of in het voorjaar ter plekke uitzaaien. Tip van een van de leden om vermiculiet te gebruiken. Dekt mooi af en verstikt niet. Maar grit voor de kattenbak kan ook. Wij gaan aan de slag en duimen voor de resultaten. Na afloop konden we nog even snuffelen in de kwekerij van Hanky en Hans en gelukkig zagen we weer leuke planten die nog niet in de tuin stonden zoals de blauwe scutellaria en de laag blijvende solidago. Het was een gezellige leerzame ochtend.

Inge Retra 

 

redactie: gepubliceerd in september 2021