Zuid-Kennemerland

Terugblik 2-daagse 19/20 augustus

Tekst: 1e dag Joke Braas, 2e dag Anushka Putters.
Foto’s: Inge Retra, Susan Dekker, Anushka Putters, Hans Stolvoort 

Onze laatste tuinreis van dit seizoen bracht ons twee dagen naar Gelderland. Een mooie afsluiting van de prachtige zomer waarin we ook op tuingebied niet gedwarsboomd werden door Covid-maatregelen. Een andere bottleneck is de aanhoudende droogte die vele tuinbezitters bijna tot wanhoop dreef. Alle zorgvuldig samengestelde borders en het gras verdroogden ondanks het sproeien. Dat had ook zijn gevolgen voor het programma dat Inge had samengesteld. De eerste tuin, Erf Klein Rassert in Hoevelaken, hield de deuren gesloten, aangezien de eigenaars de kwaliteit van de tuin door de droogte niet goed genoeg vonden voor een openstelling. Heel jammer. De eigenaar van kwekerij de Briellaerd die we zaterdag bezochten, bestempelde Klein Rassert als de mooiste tuin van Barneveld e.o.. Wellicht volgend jaar een herkansing. 

De eerste tuin die we bezochten werd daardoor de Wilgenkamp in Nijkerk. We liepen er vanaf de bus naar toe over een pad met aan weerszijden knotwilgen. Oer-hollands en zeer romantisch. De prachtig bloeiende Kirengeshoma palmata en de enorme paarse Salvia ‘Amistad’ zijn adembenemend. Ook de schaduwtuin met coulissen van groene hagen is oogstrelend. Verder is er een boomgaard en een moestuin die meer een bloementuin is geworden. Bomen, waaronder een moerascipres, toornen er bovenuit. Petje af voor de al wat oudere eigenaars die in 15 jaar de zes hectaren grond tot een harmonieus en goed onderhouden geheel hebben gemaakt. De lunch in het Postiljon motel in Putten was goed verzorgd en wat een locatie met uitzicht op het meer en de jachthaven. We zaten buiten, de meesten in de schaduw, want de temperatuur begon aardig te stijgen. 
Na de lunch bezochten we Tuin Polhuis in Ermelo. Wat een kwaliteit heeft deze tuin: 3500 m2 onberispelijk tuin en hortensia-kwekerij. Wat een potten vol bloeiende planten met de nadruk op bijzondere begonia’s. Wat een schoonheid! Wat een prestatie, zeker als je bedenkt dat alles begon op een weiland met koeien en een vervallen boerderij. Vele borders op kleur gesitueerd rond oude fruitbomen en een enorme vijver. 

Als laatste vandaag bezochten we de wijngaard Telgt aan de rand van Ermelo. In 2006 begon het echtpaar van den Ham op een hectare grond met acht soorten druiven. Er wordt biologisch geteeld. De basis is de natuur met de natuurlijke bestrijders van schimmel en andere plagen. Daarom staan rond de wijnstokken wilde planten die insecten trekken en voeden, die op hun beurt de wijngaard gezond houden door ongedierte als voedsel te nuttigen. Eigenaar Jan nam ons mee naar de wijngaard en vertelde honderduit, heel interessant, maar we waren al zo moe en zakten bijna door onze ‘stutten’ typeerde Marlies het. Blij waren we daarom toen we op stoeltjes in de schaduw konden proeven van de heerlijke rode en witte wijn. De wijn viel in de smaak (letterlijk) en er werden vele flessen gekocht om thuis samen met geliefden te kunnen nuttigen.
Rond 17.30 uur kwamen we aan in ons gezellige hotel de Heerlickheijd in Ermelo. 

Tweede dag: 
Om zeven uur glijd ik op mijn plastic slippers door de marmeren hoogglanshal naar de Romeinse thermen van hotel de Heerlickheijd in Ermelo en na het -veel te aanlokkelijke - ontbijtbuffet vertrekken we naar de tuin van Albertine en Arnaut van Schelven in Terschuur. Het echtpaar immigreerde in 2004 naar Gelderland en voelde zich direct welkom in deze streek. Beline Geertsema ontwierp voor het 5000 m2 grondstuk rondom het riet gedekte huis een rustige, overzichtelijke tuin, waarbij het zicht op de omringende weilanden en op de plataan, behouden bleef. Naast het huis ligt een formeel buxus-roosjes-terras en trekken de Clerodendrum en de blauwe zonnewijzer alle aandacht. De nieuwe Agapanthusborder naast het zwembad is een succes, evenals de gebogen hoekvijver onder de treurwilg. In het verlengde van het huis liggen een prachtige border en de kleurige, symmetrische bloemen-moestuin. In het gazon staan fruitbomen. Achterin de tuin ontdekken we in het schaduwgedeelte bont zevenblad, wat een feest. Een perfecte eenheid van huis, tuin en weilanden. 

De Beukenhof in Barneveld van Ellen en Hans Lubbers is na het aankopen van omringende weilanden 1 ha groot. Het echtpaar startte in 2000 zelf met de bouw van het huis en met het ontwerp en de aanleg van de formele tuinkamers rondom het huis. Daarna volgde een windsingel van bomen en struiken en 700 ! meter lange beukenhagen, waarbij zichtlijnen naar de weilanden behouden bleven. Binnenkort zullen de tuinkamers leeftijdsbestendiger worden: versimpelen, want met een hectare wordt het keuzes maken. De Beukenhof is nu een vier-seizoenen-NTStuin: elk najaar plant Hans 6000 tulpen en vieren zij in het voorjaar het bollenspektakel. In de zomer staan de grassen- en bloemenborders in volle bloei en in het najaar volgt het dahlia-spektakel.
Ook in deze tuin vinden we een schaduwgedeelte, een vrolijke bloemen- moestuin, een bongerd en bovendien een romantische geraniumkas voor een ge- zellig terras, bijenkasten, twee reusachtige sierpeerbomen naast de strakke vijver. Hans en Ellen brengen het meeste tuinafval naar de Gemeente: het zelf composteren kost tijd. Het is geen sinecure om deze tuin te verzorgen. Ik telde zo al vier robotmaaiers. 

In beide tuinen leiden de eigenaren ons enthousiast rond en beantwoorden zij elke (on)mogelijke vraag. We voelen ons echt te gast bij hen en genieten van de zelfgebakken heerlijkheden.
De ‘zevengangenlunch’ wordt gezellig als shared lunch geserveerd in de Espeterhoeve in Barneveld. De boerderij herbergt tientallen kamertjes met de nodige planten, woonaccessoires en cadeau-artikelen ..., ai, ai.

Tenslotte bezoeken wij de kwekerij en het tuinontwerpbureau van Willem van den Brink in Barneveld : De Briellaerd. Ooit gestart in een Kip caravan (Barneveld) en nu 18 m/v in dienst. Het bedrijf ligt op de grondvesten van het landgoed De Briellaerd (een gedeelte van de slotgracht loopt nog over het terrein). De eerste aanblik geeft een spookachtig gevoel, ook omdat het seizoen ten einde loopt. Het terrein is niet in een tel overzien, wat het gebied spannend maakt. Overal zijn voorbeeldtuinen aangelegd en vaak stuit je op bijzondere planten die (nog niet) te koop zijn, verweerde kunstwerken of ‘grapjes’ tussen de bomen. Het bedrijf is de Nederlandse plantencollectiehouder van de geranium. De oude kloostertuin is recent gerestaureerd en overal verspreid staan schuren met woon- en tuinaccessoires en kamer- en tuinplanten. Het ontwerpatelier is gehuisvest in een gerenoveerd tuindershuisje. Helaas voor mij is de Beesia nu niet te koop, maar de aanblik van de originele spekstenen kachel maakt dat weer goed !

Ik raad iedereen deze twee-daagse time-out van de crisis aan! 

 

redactie: gepubliceerd in oktober 2022