Zuid-Kennemerland

Zaaiworkshop april 2022

Op een frisse zondagmiddag ging ik op de fiets naar het volkstuincomplex Wie Zaait Zal Oogsten aan de rand van de Hekslootpolder in Haarlem Noord. Ik ben er vaak langs gereden. maar heb nooit gezien dat daar volkstuinen zijn. Op en rond het park was het druk met wandelaars, die net als ik genoten van het onverwachte zonnige weer. John en Ab stonden klaar met koffie, thee, koekjes en een grote kruiwagen vol potjes. Na de thee en de koffie werden we rondgeleid naar de tuinen van John en Ab, waarbij we een nieuwsgierige blik konden werpen op andere tuinen van het park. Het is altijd verassend om te zien wat mensen met zo’n lapje grond doen, binnen de regels van een vereniging. Van keurig aangeharkt tot een vrolijke bende. En af en toe een tuin waar de tuinder met de noorderzon vertrokken lijkt.

De tuin van Ab bleek een ouderwets sprookje: zwarte grond, geen sprietje onkruid en alle planten keurig op hun plek. De enorme hoeveelheid plantjes die hij aan het opkweken was deed vermoeden dat de tuin in de zomer een overdadige weelde aan groentenplanten zou gaan opleveren (waarvan veel de weg naar de voedselbank zullen vinden).

De tuin van John bleek een kleine kwekerij met overal waar je keek planten, planten en nog eens planten. Heel leerzaam om te zien hoe je met heel weinig middelen en weinig kosten (heel veel) plantjes op kan kweken, een inspiratie!
Daarna gingen we zelf aan de slag met zaaien. Er was een ruime keuze aan vrolijke eenjarigen. Verrassend snel hadden we allemaal heel veel potjes gevuld met zaad naar keuze. Met een fietstas vol ging ik weer naar huis.

Marian van der Horst 

 

redactie: gepubliceerd in mei 2022