Zuid-Kennemerland

tweedaagse tuinenreis naar Salland

September 2021

De tweedaagse tuinreis zou dit jaar gaan naar het tuinevenement Gardenista en tuinen in Salland, echter vanwege Covid werd het tuinevenement naar 2022 verschoven. Om de tuinreis niet uit te stellen, heeft Inge als vervanging van het evenement voor de eerste dag mooie tuinen in het Salland toegevoegd aan het programma.

Na een voorspoedige reis uit Haarlem kwamen we aan bij Landgoed Anningahof in Zwolle, een landschapstuin met grotere en kleinere sculpturen in de open lucht. Het levenswerk van Hib Anninga, die zijn grachtenhuis in Amsterdam verruilde voor zijn ouderlijk huis, een boerderij aan de rand van Zwolle. Hij liet de weilanden, waar eerder de koeien graasden, omvormen tot een landgoed met vijvers, tuinkamers en plantte heel veel bomen en struiken en wilde bloemen. Een beeldentuin waar sinds 2004 sculpturen staan tentoongesteld, tussen in groepen geplaatste bomen en struiken. Een vaste collectie met zoals Hib het noemt ‘oude meesters’ en jaarlijks wisselende moderne beeldhouwwerken. Veel beelden verwijzen naar de natuur, een mooie combinatie van tuin- en beeldhouwkunst. Hieronder enkele voorbeelden van beelden. 

 

Anningahof is een mooie landschapstuin en zeker waard om nog eens terug te komen en beelden te zien in deze omgeving.
Voor de lunch reden we door naar het vlakbij gelegen hotel Hof van Dalfsen. Na een heerlijke lunch, de bus weer in om door te rijden naar de Tuinen Mien Ruys in Dedemsvaart, waar tuinarchitecte Mien Ruys haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur in de praktijk heeft gebracht. De tuinen van Mien Ruys stonden al lang op mijn wensenlijstje. 
Een wandeling door de dertig inspiratietuinen is als een wandeling door zeventig jaar Nederlandse tuinarchitectuur. Mooie tuinen, de oudste al met de status van rijks- of gemeentelijk monument. Een bekend experiment van Mien Ruys was de toepassing van spoorbielzen in tuinen waardoor hoogte verschillen in tuinen werd aangebracht, dit werd haar ‘verdiepte tuin’. Dit idee leidde tot het gebruik van spoorbielzen in veel Nederlandse tuinen. Spoorbielzen die nu als chemisch afval moeten worden afgevoerd. 
In de wisselborder, met op de achtergrond de boomgaard worden éénjarigen, bollen en knollen, siergrassen en vaste planten gecombineerd. Ieder jaar in een andere samenstel- ling en dit jaar uitgevoerd in oranje tinten.Voor mij een ‘plaatje’ om te zien.
De modernere tuin heeft een meer natuurlijke uitstraling dan de traditionele borders. In deze tuin zijn planten bij elkaar gezet die dezelfde eisen stellen en beelden in positief en negatief. 
Rond wandelend in de tuinen waar Mien Ruys werkte en woonde, heb je het gevoel dat Mien nog steeds aanwezig is.

De dag sloten we af met een bezoek aan Jetske’s Tuin in De Krim, een tuin van 2000 m2 die ingeklemd ligt tussen de weg, stallen en weilanden waar blonde koeien op veel belangstelling van de tuinbezoekers konden rekenen. Een smalle tuin met een moestuin gedeelte en diverse tuinkamers met borders en met een grote verscheidenheid aan bomen, struiken en kuipplanten. 
Een leuke tuin met smalle paadjes waar veel te zien was. Jetske’s Tuin heeft ook een stekjeshoek, waar de eerste plantjes werden gekocht die de bus in gingen. Moe maar voldaan stapten we in de bus naar het hotel waar we gezamenlijk genoten van een heerlijk diner en na een gezellige avond kropen we met ons hoofd vol met planten, tuinen en nieuwe ideeën in bed.

Tweede dag, na een lekker ontbijt in hotel Hof van Dalfsen, de koffers gepakt en op weg naar de kwekerij van Coen Jansen in Dalfsen. Een gespecialiseerde kwekerij met een sortiment nieuwe en bijzondere vaste planten, prairieplanten uit de USA, steppeplanten uit de het zuiden van Rusland of uit de woestijn van Buiten-Mongolië. Veel grassen, asters, Japanse anemonen en salvia’s, planten die ook wel toegepast worden als de ‘Dutch wave’. Fijn om te zien welke planten in september nog bloeien en om die over te kunnen hevelen naar je eigen tuin. Voor het eerst staan er in mijn tuin nu ook grassen.

Toen gingen we naar de Tuin van Fortmond in Olst, een half uurtje rijden van Dalfsen grenzend aan het natuurgebied de Duursche Waarden. Een bijzondere tuin van 8.000 m2. De Tuin van Fortmond is buitendijks gelegen in de uiterwaarden van de IJssel.
Na koffie met koek kregen we een uitleg van Willem de Haan over het ontstaan van de tuin en hoe het moderne designhuis daar was gekomen. 
De tuin hebben Willem en zijn vrouw Joseé zelf ontworpen met veelal hoog opgaande plantengroepen, waartussen veel siergrassen. Het huis en de siertuin liggen op een vroegere rivierduin zodat er veel hoogteverschillen zijn. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onder begroeiing. Aan de rand van het terrein ligt een bloemenweide, grenzend aan het natuurgebied de Duursche Waarden. Een werkelijk schitterende plek om te wonen, prachtige borders overvloeiend in bos. 
Een tuin die vast in alle jaargetijden mooi is, maar zeker ook in de beginnende herfst. Er stonden veel planten die we eerder die dag ook gezien hadden in de kwekerij van Coen Janssen. Een tuin om nog eens te bezoeken in een andere tijd van het jaar.

Na de Tuin van Fortmond reden we al weer de laatste stop, Theetuin Kamperfoelie in Gorssel. Nadat de bus ons had afgezet aan de provinciale weg gingen we lopend een bosweggetje af en vroegen we ons af of we wel de goede kant op gingen, maar daar was dan toch Theetuin Kamperfoelie. Het huisje was oorspronkelijk een vakantiehuis met een tuin van ongeveer 1,5 ha. Voordat we de tuin in gingen een heerlijke lunch: soep vooraf, broodjes en appeltaart toe.

Na de lunch gaf de eigenaar, Otto van Harmelen, een uitleg over de tuin. Die gelegen is aan een bosrand en aan de andere kant grenst aan een natuurgebied. De landschapstuin is een idyllische plek en bestaat uit een binnen- en buitentuin en een grote vijver. Judith, de vrouw des huizes heeft de tuin ontworpen. Borders met vaste planten en sculpturen en een moestuin. Een border met dahlia’s gaf veel kleur aan de tuin.

Koddig waren de Indische loopeenden, die de vijver als hun territorium zagen, maar ook met fikse snelheid door de tuin renden. 

Deze tweedaagse tuinreis door Salland had een geslaagd programma met prachtige tuinen, heel goed verzorgd en een uitstekende chauffeur, Wouter, die ons rustig en veilig terugbracht naar de drukke Randstad. 

                                      Tekst en foto’s: Liesbeth van Steijn

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van januari-maart 2022.