Zuid-Kennemerland

Davidia involucrata

Eén van mijn favoriete en fascinerende boom en zijn ontdekking is de zakdoekjesboom. De ontdekker is de Franse missionaris Père Jean Pierre Armand David. In 1868 ontdekte hij de boom in de Chinese provincie Sechuan, dicht bij de grens met Tibet. Hij omschreef de boom als ‘een van de meest interessante en mooie bomen van het westelijk halfrond’. Een Ierse plantenjager Augustine Henry was in 1888 de tweede Europeaan die de boom zag:
‘Ik reed op mijn pony door een riviervallei toen ik een spectaculair bloeiende boom in de gaten kreeg. Eén van de vreemdste bezienswaardigheden die ik in China heb gezien. Het leek alsof er duizenden witte zakdoeken om de takken waren gedrapeerd.’ 
In 1897 verzamelde de Franse jezuiet Farges de nootvormige vruchten van de boom en zond 37 zaden naar
Parijs. De Franse kweker Maurice de Vilmorin zaaide deze uit. Uiteindelijk kiemde er maar één. In 1906 bloeide deze zaailing voor het eerst. Deze variëteit “D. involucrata var. vilmoriniana” is naar hem vernoemd.

Een Engelse kwekerij stuurde Ernest Wilson naar China om zaden te verzamelen. Na een lange en moeizame tocht bleek de boom gekapt te zijn. Hij verzamelde de vruchten van een andere boom, die later een variëteit bleek te zijn. (“D. involucrata var. involucrata”). 

De witte bladeren zijn niet de bloemen, maar tussen de zakdoekjes zit een bolletje met veel meeldraden en een enkele stamper. Een onopvallende bloem zonder kelk en kroon. Deze schutbladeren geven de bloemen enige ‘beschutting’ tegen kou en vocht en zijn verschillend van grootte. In het begin zijn ze groengeel van kleur, later wit. De bloei is in mei. Het duurt wel even voor het zover is dat de boom gaat bloeien. De variëteit D. involucrata ‘Sonoma’ bloeit wel als zeer jonge plant, maar wordt 4-5 meter hoog. 
De “Davidia involucrata” wordt in ons klimaat niet hoger dan 12 tot 15 meter. Een 10 jarige boom is zo’n 5 meter hoog). De standplaats moet enigszins beschut zijn.
Het is duidelijk dat de naam Davidia van Père David afkomt en involucrata betekent zoveel als ‘omgeven door schutbladeren’ of ‘envelop’. De Engelse naam is Dove Tree of Farewell Tree en de Duitse naam is Taubenbaum. 

                                                 Hanky Stolvoort 

 

redactie: gepubliceerd in december 2022