Zuid-Kennemerland

Van de bestuurstafel

Nieuwjaarsboodschap

Ons 150 jarig jubileumjaar zit er weer op. We mogen terugkijken op een mooi jaar met veel warme maar ook veel droge maanden. Met die droogte kregen we letterlijk te maken toen we in augustus met onze tweedaagse in tuinen kwamen die sterk te lijden hadden gehad en waarvan er zelfs één het tuinhek voor bezoekers had ge- sloten. Dit heeft ons dan ook doen besluiten om onze tweedaagse voortaan wat te vervroegen om dat risico niet meer te lopen. Alle activiteiten afgelopen jaar hebben geen last gehad van opgelegde Covid-beperkingen hoewel er in het begin nog wel een zekere schroom was om deel te nemen aan lezingen en excursies.

Wij hebben wel besloten om de Kerk van de Nazarener aan te houden voor onze lezingen gezien de ruimte, professionele geluidsapparatuur en parkeerplaatsen. Introducees zijn hier van harte welkom. Spijtig is wel dat alleen de donderdagavond voor 2023 beschikbaar is.

Terugkijkend op onze activiteiten zijn we ook zeer tevreden hoe de contacten met de gemeentes Heemstede en Bloemendaal steeds meer resulteren in een samenwerking. We hopen die ook in 2023 verder te kunnen uitbreiden.
Landelijk lees je ook steeds meer over de noodzaak om te vergroenen.

Arnhem bijvoorbeeld trekt anderhalf miljoen uit om kinderen in groep 6 les te geven in een schoolmoestuin. Een voorstel van Groen Links, PvdA en Partij voor de Dieren wat echter door het CDA als complete waanzin wordt bestempeld en ook niet door de VVD wordt ondersteund gezien de problemen als energiecrisis, woningnood en inflatie die spelen. 

Een stad als Amsterdam echter heeft het schoolmoestuinieren al sinds 1920 omarmd. Het NME spant zich al jaren in om kinderen van 4 t/m 12 op een duurzame, leuke en prikkelende manier met de natuur te laten kennismaken. Kom in Mijn Tuin heeft een schooltuinproject en Op de Rudolf Steinerschool en het RS College leren de kinderen van groep 7 en 8 biodynamisch moestuinieren in Vrij Waterland en worden de groentes verkocht in hun landwinkel.

Al zullen economische belangen altijd een rol blijven spelen in ons streven naar vergroening de tegenkrachten worden steeds sterker en de onderlinge initiatieven zoals bloeizones waarin inwoners samen zorgen voor een omgeving waar mensen langer in goede gezondheid kunnen wonen (geïnspireerd door de blue zones) leveren geleidelijk meer volgers op. Ontwikkelingen waar we blij mee zijn en die we graag ondersteunen. Kortom nog genoeg plannen voor 2023.

Rest mij u allen namens het bestuur een voorspoedig en gezond 2023 toe te wensen.

                                    Inge Retra - voorzitter