Zuid-Kennemerland

Heermoes (Equisetum arvense)

Heermoes of paardenstaart is een hardnekkig onkruid met een heel uitgebreid en diep wortelstelsel. Vanuit de wortelstok ontstaan twee typen spruiten. Vroeg in het voorjaar komen de geelbruin en vruchtbare spruiten. Bovenop ontwikkelt zich een sporenaar met de zeshoekige schildjes waaronder de sporendoosjes hangen. Haal voorzichtig deze spruiten weg met de hand over de sporenaar, zodat deze niet kunnen ontploffen en daarna weggooien (uiteraard niet op een composthoop). 
Het uittrekken of het schoffelen van de plant is zeer intensief. Wanneer u ondergrondse delen laat zitten kan het de groei stimuleren. De beschadigde worteldeeltjes kunnen weer uitlopen. De plant raakt uiteindelijk toch uitgeput bij consequent weghalen. 

Heermoes gedijt op arme, wat zure grond of op grond met weinig mineralen. Bemesten is daarom de beste bestrijdingsmethode. Breng flink veel compost en kalk aan. U kunt de heermoes die u lostrekt gebruiken om de bodem te bedekken (mulchen). Op die manier worden de opgenomen mineralen uit de plant toegevoegd aan de bovenste bodemlaag. Met hulp van lavameel gaat het sneller. Het lavameel bevat veel meer verschillende mineralen dan er in heermoes zitten. Wat u ook doet, het zal zeker een paar seizoenen duren en u moet er boven op blijven zitten (figuurlijk gesproken). 

Wanneer het onkruid niet in de border tussen de planten groeit, kunt u de grond, bij voorkeur met bemesting, mimimaal een jaar afdekken met een niet doorlatend materiaal. Door het gebrek aan licht groeit de heermoes niet en zal ook door uitputting verdwijnen. 

Heermoes kan ingezet worden bij het bestrijden van schimmel en luizen. Meng 150 gram heermoes met 1 liter water en laat een nachtje weken. Het mengsel zeven en het water niet weggooien. De heermoes in een liter vers water koken. Opnieuw zeven en het gekookte water bij het weekwater voegen. Verdun het mengsel met een verhouding 1:10 en spuit dit op de planten met schimmel. Voeg er een schep groene zeep bij voor bladluizenbestrijding.  

                            Hanky Stolvoort

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van augustus/september 2022.