Zuid-Kennemerland

Gardenista, 27 mei 2022

Vijf dagen lang van 25 t/m 29 mei konden tuinliefhebbers genieten van dit tuinfestival dat voor de tweede keer werd georganiseerd door KMTP/Groei&Bloei in Laag Zuthem bij Zwolle op het landgoed Den Alerdinck. Hoewel onze afdeling in het begin wat sceptisch er tegenover stond of wij wel of niet een bustocht er naar toe moesten organiseren bleek voor de oproep of men er naar toe wilde, genoeg animo te zijn en gingen wij er met 30 mensen naar toe. 

De organisatie was zeer verheugd dat prinses Beatrix op de openingsdag aanwezig was. Zij is beschermvrouwe van de KMTP. Nog even een opfrissertje over de historie van de KMTP. De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is in 1872 opgericht, toen naast landbouw de tuinbouw, met de teelt van groente en fruit, een vlucht nam. Daarnaast was halverwege de negentiende eeuw interesse voor sierplanten ontstaan met de komst van gewilde, onbekende planten naar Europa. Sinds 1970 heet de vereniging KMTP/ Groei en Bloei. Door de jaren heen is door Groei & Bloei veel kennis gedeeld over tuinen en tuinieren en worden er tal van tentoonstellingen, groenmarkten, tuinbezoeken en andere activiteiten georganiseerd. Tevens introduceerde de vereniging Moederdag (1925) en de Nationale Boomplantdag (1957) in Nederland. Vanaf 1875 was koning Willem III beschermheer van de vereniging, gevolgd door de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Na haar abdicatie in 2013 gaf prinses Beatrix aan, zelf ook enthousiast tuinier, graag beschermvrouwe te willen blijven. 

Samen met Willem Poppe, met zijn 20 jaar het jongste lid van Groei&Bloei, doopte prinses Beatrix de nieuwe triumphtulp ‘Groei & Bloei 150’ met een zacht oranje, zalmachtige kleur. De tulp werd aangeboden ter gelegenheid van het bijzondere jubileum. De bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van 8 cm. Aan de steel (60 cm) zit heldergroen, opstaand blad. De nieuwe bloem is voortgekomen uit een kruising van Tulipa ‘Aafke’ en Tulipa ‘Holland Queen’. Het veredelingsproces van Tulipa ‘Groei & Bloei 150’ door Holland Bolroy Market uit Heiloo heeft 18 jaar geduurd. De nieuwe tulp is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem. De hele partij van 140.000 stuks is opgekocht door Groei&Bloei en zal net als de witte roos Groei&Bloei in het assortiment worden opgenomen en aangeboden aan de leden. 
Er was veel te doen en te zien op het terrein. De vaste bijzondere planten die 12 kwekers aanboden, vonden gretig aftrek. Mijn favoriet was Marcel de Wagt. Deze kweker zit in Noord-Limburg, dus niet naast de deur en ik was aangenaam verrast wat hij had aan te bieden. De prachtige planten hadden veel bekijks en ik kon de verleiding niet weerstaan om een nieuw soort Aconitum ‘Purple Sparrow’ (kleine purperen bloemen), Ranunculus aconitifolius ‘Flore Pleno’ (geeft lichte schaduw en groeit uit tot een flinke plant met dubbele bloemen), Trollius ‘New Moon’ (zacht gele bloemen) en een nieuwe Baptisia ‘Brownie Points’ (caramelbruine bloemen met donker gele keel en grijsgroen blad) te kopen. Zie www.opvallendeplanten.nl.

Er waren verschillende competities. Bij de zeven postzegeltuintjes van maximaal 10m2 kon je je stem uitbrengen en de winnaar was de student Larenstein Marc Hilhorst met zijn Tropicos deserticos, geïnspireerd op het eiland Tenerife. Van de 1300 uitgebrachte stemmen kreeg hij er 555. In de jubileumuitgave van Groei&Bloei juli/augustus staan overigens alle winnaars vermeld van de overige competities, maar deze jongeman sprak ons zeer aan en wij mochten even een plaatsje nemen in zijn minituintje.

Een wandeling door het park bracht je bij de drijvende tuintjes, een meditatieplek, muziek, rondleiding van Harry Pierik en dan tussendoor nog gebruikmaken van de catering die dit keer goed geregeld was evenals de sanitaire voorzieningen en wisselen en aanschaffen van de munten. De evaluatie van Gardenista 2019 heeft voor een goede verbetering gezorgd. Hoewel de bezoekersaantallen wat tegenvielen (10.000+) hoop ik dat Gardenista een langer leven is beschoren want in deze vorm kan het alleen nog maar leuker en interessanter worden. 

                                            Inge Retra

 

foto prinses Beatrix en Willem Poppe: Groei&Bloei/Vidiphoto overige foto’s Inge Retra

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van augustus/september 2022.