Zuid-Kennemerland

Open Tuinen Weekend 15 en 16 juni 2024.

Groei & Bloei Zuid-Kennemerland

Niet een dag maar een heel weekend zijn er tuinen in Zuid-Kennemerland te bezichtigen.

In het weekend van 15 en 16 juni organiseert Groei & Bloei, de grootste tuinvereniging van Nederland, haar landelijke Open Tuinen Weekend. Ook in Zuid-Kennemerland stellen trotse tuineigenaren met plezier hun tuin open, op 15 juni in de gemeente Velsen en een stukje Haarlem, op 16 juni in Heemstede, Aerdenhout en Haarlem-Zuid. Een unieke kans om te kijken, te genieten en ideeën op te doen in tuinen van echte tuinliefhebbers. Naast tuinen hebben we ook een aantal inspirerende projecten bereid gevonden bezoekers te ontvangen en rond te leiden. Zo is er een buurttuin in IJmuiden, een tuin voor mensen met een haperend brein in Haarlem vlakbij Santpoort en een Stiltetuin in Haarlem-Zuid. Ook de tuinen zijn heel gevarieerd. Zo zijn er sfeervolle, vogelrijke tuinen met mooie bomen en struiken, maar ook meer formele, kleurrijke tuinen, natuurlijke tuinen vol vlinders, bijen en andere insecten en er zijn tuinen met heel veel soorten rozen. 
Kortom, geniet op zaterdag 15 en zondag 16 juni van al het moois dat deze tuinen te bieden hebben en laat je inspireren. Ontdek mooie tuinontwerpen en bijzondere planten. De eigenaren ontvangen u graag in hun tuin. De tuinen liggen op een prachtige route. Pak de fiets en geniet ook van de mooie omgeving. Voor een ijsje of de horeca kunt u terecht in het centrum van Driehuis en Heemstede. 
De tuinen zijn open van 11.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis. In sommige tuinen zijn ook plantjes te koop, dus het is handig om wat contant geld mee te nemen. Een folder met de adressen van de tuinen en een routekaart is te vinden op www.zuid-kennemerland.groei.nl.

Wij zijn heel verheugd dat wij nu zes tuineigenaren in de gemeente Velsen bereid hebben gevonden hun tuin open te stellen en wel op de zaterdag. Daarnaast is er een buurttuin in Velsen-Zuid te bezoeken en een zintuigentuin voor mensen met een haperend brein in Haarlem dichtbij Santpoort. (Omdat de afbeeldingen wellicht lastig te lzen zijn vindt u de beschrijvingen van de tuinen ook hieronder.)

 1. Van Tuyllweg 13. 
  Elma en haar man wonen sinds juli 1973 op dit adres aan de van Tuyllweg. Eerst een tuin met gras, appelbomen, rozenperk en een kersenboom en speelgelegenheid voor de kinderen, In november 1989 maakte Eva KOVACKS ( Eva van den Hoek) een plan voor de tuin, nadat de schommels, zandbak en huttenbouwhoek weg mochten. In oktober 2008 veranderde zij het plan. Ze doen over het algemeen alles zelf aan onderhoud. Voor het snoeien hebben ze een enkele keer hulp van een tuinman.
 2. Leeuweriklaan 3.
  Pacha Mamma, wat ‘Moeder Aarde’ betekent, is een buurtmoestuin tegenover de Stadsschouwburg in IJmuiden. In februari 2021 ging de eerste schop in de grond en er komen nog steeds nieuwe onderdelen bij. Buurtbewoners onderhouden de tuin en oogsten heerlijke groenten en fruit voor eigen gebruik. Maar iedereen mag kruiden komen plukken uit de kruidenspiraal en kinderen zijn altijd welkom om mee te helpen, wel onder begeleiding. Sinds 2022 valt deze buurttuin onder de stichting Wortels enzo, een stichting die helpt bij het opzetten en in de ontwikkeling van groene buurtinitiatieven. 
 3. Zeeweg 333.
  Voor het huis bevindt zich een hellende tuin met een aflopende vijver. In de sfeervolle, schaduwrijke achtertuin staat een monumentale linde. De vele struiken en bomen met onderbeplanting maken het een waar paradijs voor vogels.
 4. Spieghellaan 17 en 19. 
  Spieghellaan 17. 
  Deze tuin is ongeveer 20 meter lang en 9 meter breed. Water speelt een belangrijke rol in de tuin. Er is een waterval die uitmondt in een beekje, dat uitkomt in een vijver. Aan de linkerkant van de tuin staan schaduwplanten met veel varens. De paden zijn van houtsnippers gemaakt. Rechts is een border met meer traditionele planten. 
  Spieghellaan 19. Toosjes tuintje. Na een kleine voortuin komt men in een ruime achtertuin die wordt doorsneden door groenblijvende hagen. Op de achtergrond staan de hoge bomen van begraafplaats Westerveld. Bij het huis staat een rode beuk en ligt een gazon omzoomd door kleurrijke borders. Helemaal achterin is nog een gedeelte met allerlei soorten rozen.
 5. Frans Netscherlaan 27.
  Een kleine liefhebberstuin met een natuurlijke manier van tuinieren. Er staan veel potten met (zelfgekweekte) bloeiende planten. De voortuin is een schaduwtuin, achter het huis bevindt zich een klein vijvertje.
 6. Slapersdijk 12.
   Een mooi aangelegde en goed verzorgde tuin met een gazon en een grote variatie aan planten in borders en symmetrische plantvakken. Er is ook een moestuin. De achtertuin grenst aan een weiland.
 7. Van der Aartweg 25. 
  Te midden van de tuinen van volkstuincomplex Zonder Werken Niets ligt De Zintuigentuin. De 350m2 grote paradijselijke sier- en moestuin met ruim terras is speciaal ingericht voor ouderen. Zowel buiten in de tuin als binnen in het tuinhuis vinden jaarrond allerlei activiteiten plaats voor en met ouderen. We tuinieren op natuurlijk wijze, mens – en diervriendelijk en zijn van alle gemakken voorzien dankzij een eigen zonne-energiesysteem. 
  De Zintuigentuin vind je aan de linkerkant halverwege het pad op Berkenlaan 15.

Op de zondag hebben wij dan vijf tuinen in Haarlem, Heemstede en Aerdenhout en een mooi project in Haarlem. (Omdat de afbeeldingen wellicht lastig te lzen zijn vindt u de beschrijvingen van de tuinen ook hieronder.)

 1. Marcelisvaartpad Haarlem. 
  De Regenboogtuin is een stiltetuin. Waar u rust en schoonheid vindt. De tuin bestaat uit een biologische kruiden- en moestuin en een stiltegebied. Het stiltegebied is onderverdeeld in 12 vakken / kamers in de kleuren van de regenboog, rondom een cirkel van gras. Om de tuin zo stil mogelijk te houden vragen wij iedereen om zonder camera, zonder telefoon of andere apparatuur de tuin te betreden. U bent van harte welkom om in de tuin te komen zitten en stilte te ervaren. www.de-regenboogtuin.nl 
 2. Houtvaartkade 21 Aerdenhout. 
  16 juni is tegenwoordig laat als je de volle bloemenpracht van een rozentuin wilt zien. 
   De eerste rozen die dit jaar in bloei kwamen, waren er al op 22 april! Hopelijk zullen de         dahlia’s de parade overnemen van de rozen. Er is trouwens het hele jaar door wel iets in bloei     in deze tuin. 
 3. Overboslaan 25  Heemstede. Tuin Onder de Linde
  Een liefhebberstuin met als ornament de grote linde, die bij binnenkomst het aanzien bepaalt.
  Variabele borders in cottage-stijl beplant, waartussen zich veel soorten rozen bevinden, een voorliefde van de eigenaresse. Ook zijn er veel heesters te vinden, die vooral in de sneeuwklokkentijd aandacht hebben, om dan de wintertuin kleur te geven.
 4. Antonis Duycklaan 7 Heemstede. 
  Esther en Jan Willem Schnerr hebben een ‘laconieke' tuin: heel veel mag en kan, zolang het niet te gecultiveerd is. Weelderige structuren gecombineerd met strakke elementen zijn het centrale kenmerk van een perceel dat door zijn vele bomen ook wel een ‘oerwoud’ wordt genoemd. Aangelegd ooit onder architectuur van Els Proost, maar inmiddels aan alle kanten naar believen aangepast.
 5. Franz Leharlaan 55 Heemstede. 
  In deze zonnige tuin hebben Cees en Ben een grote variatie van planten. Het is er heerlijk toeven. 
  Ze krijgen weleens de vraag of de tuin klaar is. Dan is het antwoord nee, de tuin is nooit klaar, er komen altijd weer nieuwe planten bij. Is er geen ruimte voor nieuwe planten dan maken ze die en moeten andere planten wijken.
 6. Burg. Van Doornkade 3 Heemstede.   Magnolia
  Uitkijkend over de weilanden van Landgoed Groenendaal ligt deze villa tuin met kleurige borders. Bepalend is vooral de oude magnolia met haar prachtige vorm. De vijver wordt bewoond door salamanders en kikkers. Er is een kleine moestuin, een border met geneeskrachtige planten, veel eetbare planten en struiken en in de kas worden eenjarigen gezaaid.
  De gietijzeren tuinset en de rozenbogen zijn van kunstsmid Ron Felix.

Reserveer vast deze twee data in uw agenda en duim met ons mee voor goed weer. Alles ziet er zoveel mooier uit met een zonnetje.