Samenvatting:
Plastic is een fantastisch, veelzijdig en relatief goedkoop materiaal, maar het verdwijnt nooit meer uit het milieu.
Uit onderzoek van diverse organisaties, zoals TNO en de Plastic Soup Foundation, is gebleken dat het gebruik van kunststof afdekmaterialen op de bodem ernstig bijdraagt aan de vervuiling van het milieu.
Plastic valt uiteen in vezels en uiteindelijk in microplastics die in de grond aanwezig blijven en zeeën en oceanen wereldwijd veranderen in plastic soep. Via lucht, water en voedsel komen ze in het lichaam van mens en dier terecht.
Als tuinliefhebbers maken we vaak gebruik van plastic afdekmateriaal.
Ik leg u graag uit waarom dit niet meer van deze tijd is.
De invloed van plastic afdekmaterialen op het milieu.
Tientallen jaren maken tuineigenaren gebruik van plastic om de tuingrond af te dekken, zodat het onkruid en gras eronder verstikt en de grond weer bruikbaar wordt voor nieuwe teelt.
Uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation en TNO ( TNO Whitepaper, Jan Harm Urbanus e.a., “Microplastics are everywhere: 70% reduction achievable”) is gebleken dat het gebruik van landbouwplastic, samen met verpakkingsplastic en autobanden voor 40% oorzaak is van de vervuiling van de Nederlandse grond, het grondwater en het oppervlaktewater met microplastics en uiteindelijk mede oorzaak wordt van de plastic soep in zeeën en oceanen.
Wat zijn microplastics.
Het gebruikte plastic materiaal verteert onder invloed van UV-stralen, hitte, koude, neerslag en wind. Het valt uiteen in kleine vezels, die steeds verder uiteenvallen tot microplastics. Dit zijn kleine plastic deeltjes, microscopisch klein tot maximaal 5 millimeter, die niet verder verteren.
Het blijkt zelfs dat de hoeveelheid microplastics in landbouwgrond, langs wegen en in de natuur vele maten groter is dan in het water van sloten en rivieren in Nederland. ( Plastic Soup Foundation) Op die landbouwgrond wordt ons voedsel geteeld en leven de dieren waarvan wij de melk of het vlees gebruiken.
De plastic deeltjes blijven in het milieu achter en komen via bodem, grondwater en oppervlaktewater terecht in planten en de spijsverteringsorganen van landdieren, vogels en vissen en via de lucht en ons eten en drinkwater ook in het bloed en de longen van de mens.
Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van deze microplastics die in het lichaam achter blijven. Schrikbarend hoge concentraties plastic zijn aangetroffen in de placenta van te vroeg geboren baby’s. ( publicatie in Toxicological Sciences, door Matthew Campen, PhD Universiteit Minnesota)
Meer informatie hierover kunt u vinden bij het RIVM, Rijkswaterstaat, de WHO, TNO, de Plastic Soup Foundation en diverse universiteiten. Deze instanties doen veel onderzoek naar de directe connectie tussen diverse ziektes en de aanwezigheid van microplastics. Over één ding zijn zij het zeker eens:
Het gebruik van plastic, o.a. in de landbouw en tuinbouw, moet teruggedrongen worden.
Enkele vormen van door tuineigenaren gebruikte plastic afdekmaterialen zijn:
Alternatieven:
Als alternatief voor afdekplastic kunt u denken aan duurzame oplossingen, zoals:
Conclusie:
Ook op kleine schaal is het gebruik van plastic afdekmiddelen af te raden omdat het bijdraagt aan de vervuiling van grond, grondwater en oppervlaktewater met microplastics.
Microplastics blijven in het milieu aanwezig en komen terecht in het voedsel dat wij eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen.
Beter is het om duurzame alternatieven te gebruiken of het teeltplan aan te passen.
We kunnen als tuineigenaren op ons hele kleine stukje aarde niet de wereldwijde milieuproblemen oplossen, maar we kunnen wel proberen om te voorkomen dat door ons toedoen de plasticsoep alleen maar dikker wordt.
Loulou Cevat