Zuid-Kennemerland

Plant Estafettes

Al vier jaar assisteert Groei&Bloei Midden Kennemerland bureau De Groene Reiger van Dorien Kotterman met de plantestafettes. Dit jaar werden deze in 14 gemeenten in Noord Holland gehouden. Gemeenten creëren in oktober en november elk jaar weer een nieuwe groenverbinding binnen of tussen gemeenten. Met o.a. andere bewoners, lagere scholen, voortgezet onderwijs en MBO, bedrijven, Landschap Noord-Holland en instellingen als AZC en GGZ planten de gemeenten bloembollen, vaste planten, bomen en struiken aan in het buitengebied in wijken, op bedrijventerreinen en langs fiets- en wandelpaden.

Op 24 november was er een activiteit in IJmuiden waarbij groep 5 van basisschool De Origon en enkele mensen met een beperking wat bomen gingen planten. Hierbij werd de hulp van Groei&Bloei Zuid-Kennemerland gevraagd. Twee vrijwilligers n.l. Ria Post en Liesbeth Starreveld waren bereid om een handje te helpen en zo hielpen zij tijdens een stormachtige vrijdag met planten. 
Het groepje kinderen dat al een natuurgroepje vormde, kreeg met hun ouders uitleg over de biodiversiteit en het belang daarvan door een boswachter van het Landschap Noord-Holland. De wethouder plantte de eerste boom, een berk, en verder werden er kardinaalsmutsen en vuilbomen geplant alsook een bloemenmengsel gezaaid. De vuilbomen werden door de groenvoorziening geplant vanwege de scherpe stekels.

Zowel Ria als Liesbeth vonden het ondanks de kou erg leuk en voor herhaling vatbaar. 

redactie: gepubliceerd in december 2023.