Tja een Wadi, er zijn zovele variëteiten. Een aantal gemeentes heeft ze langs de berm. Eromheen zijn ze dan begroeid met gras, grote en kleine, heel functioneel. Wadi is Arabisch voor ‘woestijnrivier’. In het Nederlands is het de afkorting van Water Afvoer Door Infiltratie.
Natuurlijk tuinieren is het motto bij Groei & Bloei en ook bij mij. Na twee kurkdroge zomers besloot ik het regenwater uit de dakgoten, dat nutteloos in het riool stroomde, beter kon gaan gebruiken voor de planten in de tuin. Natuurlijk, ik ving al wel regenwater op in de regentonnen, maar het kon nog makkelijker.
Een deel van de tuin waarop we uitkijken vanaf een terras moest gerenoveerd worden. Ik wilde niet weer een border met mooie vaste planten (hoe leuk ook), het moest dynamisch zijn. Ik besloot daar een ‘wadi’ aan te leggen. (Een wadi is een lager gelegen stukje grond in de tuin waar je regenwater in verzamelt en dat dan langzaam weer weg sijpelt in de directe omgeving). We groeven een langwerpige, best diepe kuil en stortten daarin in een zak van geo-vliesdoek ca 1 kuub grof grind om het water makkelijk te laten wegzakken. Daarna vulden we de kuil weer op; we maakten een mooie geul waar het water in zou blijven staan; de zijkanten hoogden we op met goede tuinaarde voor de oeverbeplanting. Wij integreerden gelijk onzichtbaar 2 afvoeren van een schuurdak, een dak van 2 x 7,5 m2, in de grond. Bij harde plensbuien kan het water in de wadi tot 40 cm hoog staan, na 2 dagen droog weer is het water (normaliter) weer in de grond opgenomen. Wij hebben daar zandgrond. Echter, wij hebben het zodanig gemaakt dat er meestal een laagje water in blijft staan, leuk voor de padden en de vogels. Rondom de wadi hebben wij diverse planten staan die van nat en droogte houden. We hebben ze in grind gezet. Het heeft een natuurlijke uitstraling, is makkelijk in onderhoud en grind spoelt niet makkelijk weg. Er is best veel keus in planten die van nat en droogte houden, de zgn klimaatbestendige planten en in ons geval moeten ze ook van kalk houden, vanwege het grind.
Ik koos voor: grote kattestaart (Lythrum salicaria), kruipend zenegroen (Ajuga reptans), ijzerhard (Verbena bonariensis) aan de rand zonneroosje ‘The Bride’. Enkele grassen ertussen, waaronder Japans bloedgras ‘Red Baron’ en een Fargesia, een niet woekerende bamboe. Het grind tussen de planten is Flachkorn, plat grind. Voordeel van grind: geen slakken...
Carla geeft het tuinschepje door aan Frans Boelé