Zuid-Kennemerland

Hortus Alkmaar, juli 2022

In juli zijn we met een klein gezelschap naar de Hortus in Alkmaar geweest. Voor mij de eerste Groei&Bloei excursie en bovendien was ik niet eerder naar deze hortus geweest. Op een industrieterrein? Geen idee wat te verwachten. 
De binnenkomst was al erg leuk, met kraampjes met (bijen)producten en allerlei activiteiten. Het was Bijendag in de hortus en daar was echt werk van gemaakt. Er werden bijenkorven gevlochten, insektenhotels gemaakt en rondleidingen gegeven. De tuin is veel groter en diverser dan dat ik me had voorgesteld, het was lekker zonnig en ieder kon in zijn/haar eigen tempo alles goed bekijken. 
Heerlijk om niet alleen zoveel verschillende planten te kunnen zien en ruiken, maar ook de biotopen zijn prachtig. Met name het duingebied vond ik erg mooi. Leuk om planten die ik wel van naam en foto ken, nu ook echt te zien in hun eigen biotoop. Veel bijen en vlinders gezien, ook de rupsen van de Sint-Jacobsvlinder, uiteraard op Jacobskruiskruid! 
Alsof dat nog niet genoeg was, ook de beelden en gedichten die door de hele tuin heen staan zijn inspirerend. Een leuke vondst zijn de verfkwasten bij de planten die gebruikt worden/ werden voor het verven van stoffen. Vanaf het terrasje heb je goed zicht op de vijver en de onderwaterkijker die daar in het water ligt. Het kijken naar kinderen die bezig waren om de vijver eens van een andere kant te zien, was kostelijk. 
Ondanks mijn goede voornemens kon ik het toch niet laten en kwam thuis met een paar zakjes zaad, wat plantjes (o.a. Verbena hastata) en natuurlijk een pot echte ‘Hortus Honing’ (erg lekker trouwens). Een aanrader, deze Hortus, ik ga er zeker vaker komen. 

                          Marijke van Dalen

 

redactie: gepubliceerd in september 2022