Zuid-Kennemerland

Tweedaagse tuinenreis midden Limburg

De keuze voor onze tweedaagse is ditmaal gevallen op het midden van Limburg waar er toch nog enkele droomtuinen zijn die we nog niet gezien hebben. En we zijn heel erg in onze nopjes dat we op de vrijdag bij Merrigum langsgaan, waar we in januari de lezing over hadden, en op de terugweg langs kweker Marcel de Wagt die in februari de lezing hield. 

Wij vertrekken om 8.00 uur van de IJsbaanlaan achter de Kennemersporthal in Haarlem om ongeveer 200 km te rijden naar de eerste tuin, De Goede Gaard in Berg aan de Maas van Babke Moelee en Frans van Straaten, een kunstenaars- echtpaar dat de schapenweide van 9000m2 van hun carré-boerderij omgetoverd heeft tot een paradijs. De tuin bestaat uit slingerende paden langs enorme borders met vaste planten, eenjarigen, bollen en grassen. In het midden van de tuin ligt een prachtige, volledig biologische moestuin. De kunst van het echtpaar is op de binnenhof te zien. Wij worden hier om 10.30 verwacht met koffie en Limburgse vlaai en blijven hier tot 12.00 uur. <--foto De Goede Gaard

 

 

Wij rijden voor de lunch en tuinbezoek naar Hoeve Schettereind van Harm en Margot Pustjens in Roosteren, 16 km verderop. Op een perceel van 7000m2 rondom een oude hoeve vinden wij borders, een oude boomgaard, moestuin, vijver en sinds kort een oranjerie waar wij de lunch gebruiken. Er is tevens verkoop van tuinplanten en openstelling van de woonboerderij met groendecoraties en tuindecoraties.

Om 14.15 uur vertrekken wij naar de derde tuin 5 km verderop en wel Tuin in de Mehre in Susteren, een romantische tuin van 1580 m2 van Diana en Rob Koolen. Deze tuin is in 2005 ontworpen door Dina Deferme en bevat veel wandelpaadjes en hagen, bankjes waarop men kan genieten van de diverse borders en kruidentuin. Wij blijven hier ruim een uur om vervolgens naar ons hotel in Baarlo te rijden.

Op weg daarnaartoe passeren wij Merrigum in Neer. De eigenaresse van deze voormalige boerderij heeft een passie voor Australische planten en heeft er veel opgekweekt van de zaden die zij meegenomen heeft tijdens haar reizen naar Australië. 
Over de lezing van Liesbeth Uijtewaal in januari was men zeer enthousiast en hoe leuk dat wij een uurtje in haar enorme kas naar deze planten uit de Proteaceae familie inclusief de banksia’s kunnen kijken. Sinds het overlijden van haar man heeft ze geen tijd meer voor de tuin maar wij komen voor de kuipplanten en gaan niet kritisch naar de tuin kijken. 

Tegen 18.00 uur zijn wij dan in ons Fletcher hotel Chateau de Raay in Baarlo. Dit 13e eeuws kasteelhotel is omgeven door een grote tuin met vijver en waterlelies en ligt op een prachtig landgoed. Wij dineren in het culinaire restaurant De Tuin van De Barones van het Chateau.

Zaterdag 8 juni

Na het ontbijt vertrekken we om 9.15 uur naar De Verborgen Tuin in Venlo, vijf kilometer verderop. Deze 60 jaar oude tuin van 4500m2 werd in 2016 van de vorige eigenaresse gekocht door het jonge echtpaar Johan Spee en Rianne Remkes en sinds 2023 weer opengesteld. Paadjes leiden je door deze tuin met een ziel langs varens, vijver, Gingko Biloba en verrassende plantencombinaties. Ook is er een klein winkeltje met verkoop van eigen planten en homemade producten, o.a. uit eigen moestuin. Om een impressie te krijgen bezoek de website www.deverborgentuin.nl

Om 11.00 uur rijden we in zo’n 10 minuten naar Brookergarden in Venlo. In juli 2012 hebben wij deze tuin ook bezocht en wij zijn nieuwsgierig hoe deze tuin er 12 jaar later bij staat. Loek en Anne-Marie Gubbels hebben deze 5500m2 grote tuin zelf ontworpen met veel aandacht voor romantische hoekjes en een uitgebalanceerde beplanting. In het voorjaar is de tuin beplant met meer dan 25.000 bollen (Jacqueline van der Kloet staat voor het ontwerp) en elk jaar wordt het tuinseizoen afgesloten met 3 lichtjesavonden in augustus en september. Wij gebruiken hier ook een uitgebreide lunch.

Om half 2 rijden we richting Haarlem maar bezoeken onderweg de kwekerij Opvallende planten van Marcel de Wagt in Ven Zelderheide. Marcel heeft in februari voor ons een lezing gehouden en we kunnen ons heerlijk uitleven op zijn kwekerij.

Om kwart voor vier moeten we dan echt richting Haarlem om nog zo’n 160 km te rijden en als we geen oponthoud hebben zullen we daar tegen 18.00 uur arriveren. 

De kosten zijn per persoon: 2-persoonskamer €213 per persoon. 1-persoonskamer €239. De prijs is inclusief koffie/thee in de bus, entrees in de tuinen en lunches, kamer (douche/toilet) met halfpension, fooi voor de chauffeur.
U kunt zich opgeven vanaf maandag 8 april tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij Inge Retra, e-mail inge(at)retra.nl of telefoon 023-5716182. 

Indien u een dieet heeft dit gaarne bij opgave vermelden. Hierbij is nu een restrictie. Er kan alleen rekening worden gehouden met vegetariërs. Overige dieetwensen zijn voor de tuineigenaren een te groot probleem.
Gelieve niet de voicemail in te spreken als ik in gesprek ben maar probeer het later nog een keer. 

De reissom graag direct overmaken op NL86INGB0000475809 t.n.v. Groei&Bloei Zuid-Kennemerland onder vermelding 2-daagse 2024. Uw reservering is pas definitief als het bedrag is ontvangen. Voor overige voorwaarden zie de voorwaarden onder diversen. Indien u op de dag zelf onverwacht verlaat of verhinderd bent, bel mij dan op gsm 06-30609505. Zonder bericht vertrekt de bus op tijd.

Voor deze tocht kunnen alleen leden + huisgenoot van Groei&Bloei mee aangezien het maximum aantal personen op 35 staat.