Zuid-Kennemerland

Tuinuitjes

Leuke tuinuitjes voor het voorjaar en de zomer.

In ons jubileumjaar zijn we begonnen met korte excursies naar openbare tuinen in de omgeving, met gedeeld vervoer. Daar bleek best wel behoefte aan te zijn. Helaas kunnen we dit soort excursies voorlopig nog niet organiseren, maar veel van die plekken kun je ook zelf bezoeken. Voor openingstijden en coronamaatregelen kun je de betreffende websites raadplegen.

Dichtbij huis zijn er legio mogelijkheden. Vooral in het voorjaar is het een feest om Thijsse’s Hof te bezoeken, dat vol staat met bolletjes en andere stinzenplanten. Die vind je ook in de tuin bij de Haarlemmer Kweektuin en op Beeckestijn
Wat later in het jaar is het een aanrader om de tuinen van een aantal Haarlemse hofjes te bezoeken, die normaal gesproken open zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. 
En natuurlijk ga je regelmatig een kijkje nemen bij het Landje van de Boer in Overveen, met een prachtige bloementuin, moestuin en boomgaard. Je kunt er het hele tuinseizoen terecht op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. 
Iets verderweg, maar wel op fietsafstand, vind je in het Haarlemmermeerse Bos een paar aantrekkelijk aangelegde tuinen aan het water, een overblijfsel van de Floriade die daar destijds werd gehouden. Er staan veel rozen, dus die tuinen kun je beter vanaf juni bezoeken. 
Als je wat verder van huis gaat, vind je in Amstelveen drie heemparken met een overdaad aan grote groepen inheemse planten, waarvan we de eerste, het Thijssepark, al in 2019 hebben bezocht. Vorig jaar stond het ernaast gelegen de Braak op het programma, en dan is er ook nog het Broersepark. Deze parken zijn op hun mooist in het voorjaar.
Ook zijn er diverse Hortussen te bezoeken, tegen betaling. De Hortus Bulborum in Limmen gaat hopelijk in april weer open. De Hortus van Amsterdam en de Hortus van Leiden zijn allebei goed te bereiken met het openbaar vervoer. Hortus Alkmaar ligt buiten het centrum, maar is zeer de moeite waard en natuurlijk te bereiken met eigen auto of een OV fiets. Natuurtuin de Doornduyn bij Castricum heeft naast de sneeuwklokjes waar ze bekend mee zijn geworden ook veel tulpen, en is ook de rest van het jaar interessant. Ze doen o.a. mee met de Groene Route in Noord-Holland (degroeneroute.nl), een maandelijkse weekendopenstelling van mooie tuinen en kwekers in de de kop van Noord-Holland. De eerstvolgende weekends zijn op 17/18 april en 15/16 mei. 
Net als vorig jaar is de avondtuincommissie weer volop bezig om tuinbezoeken in de buurt te organiseren. Kortom, ga erop uit en geniet van al het moois in de omgeving.

                                                      Yvonne Hassing

 

t/m 30 september 2021. 

Hortus van Leiden Amaryllis en verwanten
Kijk voor prijzen, tijden en tickets t.z.t. op www.hortusleiden.nl

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van april 2021