Zuid-Kennemerland

Plant eens wat anders

Syringa persica en vulgaris

Ditmaal iets over de sering. De laatste jaren zijn seringen uit de mode geraakt, maar er zijn zulke mooie echte soorten. Dus geen kruisingen zoals S.Ludwig von Spate.

Bijvoorbeeld:
Syringa josikaea - de Hongaarse sering. Mooi alleenstaand in heesterborders. De bloemen, 15-20 cm opstaand, zoetgeurend, violetkleurig en bloeien begin zomer. De takken gaan naar verloop van tijd mooi afhangen. Het wordt een mooie ronde struik. Winterhard tot -25°C.

Syringa sweginzowii uit China. Solitair geplant in een heesterborder komt deze mooi tot zijn recht. Bloeit rose in lange hangende trossen en eveneens heerlijk geurend. Blad puntig ovaal 5-10 cm lang met een gele herfstkleur. Groeit ook rond met overhangende takken. Winterhard tot -25°C.

De seringen behoren tot de Oleacaeae. De liguster is een familielid.
De struiken kunnen geplant worden wanneer zij in volledige rust zijn, doorgaans van november tot eind april.

                                                 Jaap Kuijpers

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van augustus 2021. 

Holodiscus discolor

Er zijn nog zoveel heesters en bomen voor de tuin die bijna niet of nooit aangeplant worden. Dit keer de Holodiscus discolor, de pluimspirea, afkomstig uit noord Amerika. Het is een mooie heester, - kan 2,5 meter worden - voor in de border, als solitair of een aantal bij elkaar. Hij bloeit ‘s zomer met cremewitte, hangend en veerachtige bloemen. 
De bovenkant van het blad is grijsgroen, de onderkant grijs. In de herfst kleurt het blad geel.
De Holodiscus heeft het naar zijn zin in de zon of halfschaduw. Geschikt voor alle grondsoorten. Soms wat oude takken bij de grond afknippen. Is zeer winterhard tot -20C° dus geschikt voor ons klimaat. Mooi tegen groenblijvende achtergrond. Vraag er eens naar bij uw kweker.

Jaap Kuijpers 

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van juni 2021.