Ditmaal iets over de sering. De laatste jaren zijn seringen uit de mode geraakt, maar er zijn zulke mooie echte soorten. Dus geen kruisingen zoals S.Ludwig von Spate.
Bijvoorbeeld:
Syringa josikaea - de Hongaarse sering. Mooi alleenstaand in heesterborders. De bloemen, 15-20 cm opstaand, zoetgeurend, violetkleurig en bloeien begin zomer. De takken gaan naar verloop van tijd mooi afhangen. Het wordt een mooie ronde struik. Winterhard tot -25°C.
Syringa sweginzowii uit China. Solitair geplant in een heesterborder komt deze mooi tot zijn recht. Bloeit rose in lange hangende trossen en eveneens heerlijk geurend. Blad puntig ovaal 5-10 cm lang met een gele herfstkleur. Groeit ook rond met overhangende takken. Winterhard tot -25°C.
De seringen behoren tot de Oleacaeae. De liguster is een familielid.
De struiken kunnen geplant worden wanneer zij in volledige rust zijn, doorgaans van november tot eind april.
Jaap Kuijpers
redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van augustus 2021.
Bupleurum fruticosum is een kleine heester die na 10 jaar 1.5 m x 1.5 m wordt. De Nederlandse naam is goudscherm en de struik behoort tot de familie der schermbloemigen. Er zijn ongeveer 75 Bupleurumsoorten, maar B. fructicosum is de enige heester. De rest zijn éénjarige en vaste planten. Allemaal geel bloeiend of brons. Mijn heestertje is heel mooi geel, bloeit juli-augustus en is zeer geschikt voor tuinen op arme grond. Aan zee en in de binnenduinrand op het allerwarmste, heetste plekje dat u heeft.
Nog een voordeel: in onze winters is de struik winterhard. Wordt ook elk jaar iets harder en blijft in de winter groen.
Te koop bij de kwekers van bijzondere planten. Voor de liefhebbers: Bupleurum fruticosum kun je niet stekken, maar kan alleen door zaaien vermeerderd worden.
Een mooi aanwinst in deze tijd waar geel gelukkig weer mag.
Jaap Kuijpers
Ditmaal een kleine boom voor in de kleine tuin. De Idesia groeit van nature in Japan, China en Korea en wordt daar een meter of 10, maar in Nederland ongeveer 5 meter.
Als je de boom in de herfst met hangende trossen rode bessen ziet dan denk je ‘Wat een feest’.
De Idesia heeft mooi getand blad, grijs aan de onderkant en bloeit met gele bloemetjes.
Bij de vrouwelijke boom (is 2-huizig) heerlijk geurend.
Later in het seizoen worden de bessen door de vogels opgegeten.
De boom kwamen we tegen op tuinenreis in Japan en in Haarlem staat de mooie ‘oranjebes’ op de Orionweg in Haarlem (foto). Winterhard.
Jaap Kuijpers
redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van januari 2021
Een moeilijke naam, maar een makkelijk heestertje dat niet groter wordt dan 40 cm. De Nederlandse naam is geelwortel. Een weinig bekende plant die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Hij behoort tot de ranonkelfamilie, houdt van een beetje vochtige grond in de zon of halfschaduw en bloeit in het vroege voorjaar met hele kleine paarsbruine bloemetjes. Hij heeft mooi helder groen blad, een mooie herfstkleur en is goed winterhard. Ook te gebruiken als bodembedekker. U moet wel even zoeken, maar is te verkrijgen bij de botanische kwekers.
Jaap Kuijpers
redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van oktober 2020
Er zijn nog zoveel heesters en bomen voor de tuin die bijna niet of nooit aangeplant worden. Dit keer de Holodiscus discolor, de pluimspirea, afkomstig uit noord Amerika. Het is een mooie heester, - kan 2,5 meter worden - voor in de border, als solitair of een aantal bij elkaar. Hij bloeit ‘s zomer met cremewitte, hangend en veerachtige bloemen.
De bovenkant van het blad is grijsgroen, de onderkant grijs. In de herfst kleurt het blad geel.
De Holodiscus heeft het naar zijn zin in de zon of halfschaduw. Geschikt voor alle grondsoorten. Soms wat oude takken bij de grond afknippen. Is zeer winterhard tot -20C° dus geschikt voor ons klimaat. Mooi tegen groenblijvende achtergrond. Vraag er eens naar bij uw kweker.
Jaap Kuijpers
redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van juni 2021.