Zuid-Kennemerland

Interview met Karen van den Bosch

Karen van de Bosch enthousiast tuinbezoekster.

Toen Karen van den Bosch en haar partner Hans midden jaren 80 een andere woning zochten werd de keus bepaald door de prachtige tuin bij het (kandidaat) huis. En het was natuurlijk geen toeval dat straatnaam en achternaam gelijk waren. Grenzend aan het open water, dat is voor (zeil)bootliefhebbers natuurlijk ook heel fijn. Karen ontfermde zich over de tuin, al snel werd zij lid van Groei & Bloei en de tuinclub Kraantje Lek.

De eerste jaren was het voornamelijk verdiepen van haar kennis. Daar was nog wel tijd voor in haar drukke leven, heen en weer vliegend voor de KLM en haar twee kinderen. Sinds 1998 is Karen ook actief geworden binnen onze afdeling, als lid van de commissie avondtuinen. Een snelle rekensom leert dat zij, samen met haar mede commissieleden (Sieka, Antoinette, Trees en Jan), inmiddels meer dan 50 bezoeken heeft georganiseerd. De tuinen, maar ook het sociale aspect vond ze zo leuk dat ze nog steeds Inge Retra en Jaap Kuijpers helpt met de organisatie van de tuinbezoeken elders in Nederland. Daar hield het niet mee op: samen met Jan Brouwer ontfermde ze zich 15 jaar geleden over de promotiekraam op het jaarlijkse tuinevenement in de Haarlemse Stadskweektuin. Die moest hoognodig wat meer aangekleed worden. Dit alles doet Karen met veel enthousiasme en positiviteit tot op de dag van vandaag. “En ik blijf ermee doorgaan” zo zegt ze, “het zijn allemaal schatten van mensen”.

Aan haar partner heeft zij haar tuinvirus inmiddels ook overgedragen. Eigenlijk opgewekt, want het kweken van rozen werd al door zijn grootvader gedaan. Voor hem zijn rozen dan ook favoriet. Voor Karen is het de phlox, en de laatste jaren steeds meer kleurrijke eenjarigen; bij voorkeur van de gespecialiseerde kweker zoals Morning Glory in Aalsmeer of Festina Lente.

Een gezamenlijk tuinbezoek staat altijd op het programma van hun vele reizen. Over de tuinbezoeken die Groei & Bloei organiseert wil Karen graag nog wel wat kwijt: “We zijn altijd op zoek naar nieuwe tuinen om te bezoeken. Ze hoeven heus niet groot te zijn of vol te staan met bijzondere soorten, als de liefde van de tuinder voor de tuin maar zichtbaar is. Een bezoekje duurt ongeveer 30 minuten en onze deelnemers gedragen zich altijd keurig. Er zijn verder geen verplichtingen voor de gastvrouw/heer, behalve dan een kort welkomstpraatje en uitleg over de tuin”. Dus als iemand zijn of haar tuin eens open wil stellen, neem contact op met Karen. Onze leden zullen het hogelijk waarderen.

Ook kunt u Karen een tip geven als u een mooie tuin van iemand anders kent. Zij gaat er dan op af. Dit jaar gaat de commissie weer tuinbezoeken organiseren, hopelijk is er meer mogelijk dan vorig jaar. Aankondigingen komen via de nieuwsbrief en de digitale berichten die Hanky Stolvoort verstuurt.

Hopelijk wordt dit jaar het evenement op de Stadskweektuin weer gehouden. (zie * hieronder) Om Groei & Bloei daar te vertegenwoordigen is altijd hulp nodig. De coördinatie is door Jan Brouwer overgedragen aan Robbert-Jan de Bruijne.
Wilt u helpen, laat het weten: 06-51422564. De contactgegevens van Karen zijn: 023- 5472043 of karenvdbosch(at)quicknet.nl.

                                           Robbert-Jan de Bruijne

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van april 2021

* Helaas is het evenement op de stadstuin toch afgelast.