Zuid-Kennemerland

Guerrilla Gardening op je stoep

Er waait een groene golf door Zuid-Kennemerland, zo lijkt het. In steeds meer straten verschijnen kleurrijke boomspiegels, worden tegels gelicht om plaats te maken voor groen, of gaan bewoners samen aan de slag om een buurttuin te realiseren. Guerrilla Gardening is ‘hot’!

Onlangs verscheen het boek Guerrilla Gardening, handboek voor buurtvergroeners. Guerrilla gardening is tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin of balkon. Guerilla gardening is een internationale beweging die naast buurtvergroening een bijdrage wil leveren aan biodiversiteit en het helpen van bijen en insecten in versteende gebieden. Je zet als bewoner je eigen buurt in bloei.

Het vrolijk vormgegeven boek staat bomvol inspiratie en praktische tips, zowel voor beginnende als meer gevorderde buurtvergroeners.
Je leest bijvoorbeeld wat de impact is van guerrilla gardening, hoe je samen met je straatgenoten een buurttuin start, welke planten het meest geschikt zijn voor een boomspiegel en hoe je met bollen een jaar lang kleur hebt in je guerrillatuin. Het enthousiasme om je buurt mooier, gezonder en levendiger te maken, spat van de pagina’s af. Je wilt meteen aan de slag!

Guerrilla Gardening –
Handboek voor buurtvergroeners ISBN 9789050118064
Cerian ‘Jenny’ van Gestel KNNV Uitgeverij 

 

Zelf ben ik al jarenlang guerrilla gardener, Mijn pogingen om een mooie stabiele boomspiegel te maken, hadden de afgelopen jaren meer en minder succes. Toen de trottoirs in onze straat werden vernieuwd, had ik opeens een veel grotere boomspiegel. Dat was de kans om echt serieus aan de slag te gaan. Nieuwe aarde aangebracht en vervolgens begon het grote avontuur.

Heel veel moois uit mijn eigen tuin kreeg een plekje. Mijn uitdaging werd om zo te beplanten dat er elke maand iets anders bloeit in mijn boomspiegel.
In een maandelijkse blog op de website van guerrilla gardening hield ik de lezers op de hoogte van mijn belevenissen. Mijn missie slaagde; het lukte me om een jaar lang een kleurige boomspiegel te realiseren!

Het leuke van zo’n vrolijke boomspiegel is dat je ook je buren inspireert om aan de slag te gaan. Inmiddels zijn er in onze straat al meerdere boomtuintjes
en wisselen buren trucs, plantjes en zaadjes uit. Een prachtig resultaat toch?
Heb je ook een bloeiende boomspiegel, een buurttuin of een andere leuk guerrilla gardening project? Op de website van Guerrilla Gardeners kun je jouw project een plekje geven op de kaart. (https://guerrillagardeners.nl/opdekaart/)

Jeanine van Ooyen

Lavendel komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft geleidelijk steeds meer delen van de wereld veroverd. Zo ook in Haarlem: de tuin van Antoinette en Arthur in het Ramplaankwartier. Een veld met Lavandula angustifolia ‘Munstead’. 

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van augustus 2021.