Ik hield al van vlinders voordat ik een tuin had, dus dat ik de tuin met vlinders ging delen was voor mij een gegeven. Verder is mijn tuinvirus aangestoken door zowel mijn vader, die van moestuinieren en fruitbomen hield, als zijn moeder (mijn oma), die vooral van ‘wild’ hield en een verzamelaar van stekjes was. Ik heb het geluk van een zeer langgerekte tuin, waarbij we wat ‘landschap’ kunnen lenen, door bomen van de buren. De vorige eigenaresse hield ook van haar tuin, daaraan danken we onder andere de enorme Camelia. (Foto's Karin van Hoof)
Vlinderplanten favorieten
Vuilboom, met eindeloos veel bloei en waardplant voor Citroenvlinder en boomblauwtje.
Wilde marjolein, die mag zich overal uitzaaien en is nog lekker ook.
Clematis armandii “Apple blossom”, is groenblijvend en bloeit vroeg voor de eerste vlinders (zie foto linksboven met een dagpauwoog)
Peer, omdat met name de atalanta graag mee komt genieten van de peren die door de vogels zijn aangepikt.
Eetbare planten favorieten
Japanse wijnbes, echt heel lekker, niet in de winkel te koop en nog decoratief ook (dan neem ik de rottige stekels voor lief). Mijn tuin staat vol nakomelingen van de vorige eigenaresse.
Appel, de soort Alkmene, die vind ik gewoon erg lekker en op een of andere manier is appelbloesem gewoon prachtig, elk jaar weer een feest!
Bosbes, lekker en super gezond en heb je de herfstkleur gezien?!
Caramelbes, of ‘Grootmoeders oorbellen’ zoals ik het kreeg als een stekje van Mariëtte. Deze wordt als decoratieve plant verkocht. Terecht want de bloei gaat lang door en is erg mooi met de schutbladeren. De bessen zijn eetbaar en smaken dus naar caramel.
Uitzaaiingen favorieten
Akelei, de wilde stond er al, zelf de Alpen vorm ingemengd, bloeit lekker vroeg en in allerlei verschillende kleuren
Vingerhoedkruid, ook dat stond er al en mag zich vrolijk blijven verplaatsen
Kattenstaart, lekker knalkleur en komt wat later in bloei, ook een waardplant
Helleborus of nieskruid, ik heb diverse mooie soorten en dan krijg je met de zaailingen weer nieuwe verrassingen, heel fijne vroege bloeier.
Mariëtte Klay heeft wat moderne inbreng gehad op de structuur met het lange pad, verhoogde bakken en stoere pergola’s. Binnen die structuur ga ik dus los met, je raad het al, vlinderplanten; eetbare planten (die ook nog mooi zijn) en verwildering. Ik ben een verzamelaar en laat me tegelijk ook verrassen door wat de wind of de vogels me brengen en wat zich spontaan uitzaait binnen mijn eigen tuin.
Zo is de tuin elk jaar anders!
Karin geeft het tuinschepje door aan Tjaaktje de Jonge