Zuid-Kennemerland

Tuinen, kunst en kwekers bezoeken

En dan is het zover. Tuinliefhebbers kunnen zo ineens op een mooie voorjaarsdag afwezig hun tuin in staren. Het is dat moment waarop het tuinseizoen begint. In het hoofd. Plannen vallen binnen. Herinneringen spelen op. Tuinsuccessen worden glimlachend gememoreerd en grootmoedig worden teleurstellingen uitgegumd. Er is weer grote zin om de tuinseizoenen te doorleven. Met hart en ziel. Het bijzondere is dat prachtige tuinen, sommigen vol met harmoniërende kunst, open gaan voor liefhebbers. En kwekerijen waar je graag rond wilt kijken waar al het moois vandaan komt! In Noord-Holland-Noord openen twee tuinenroutes op dezelfde dagen hun poorten om het mogelijk te maken bezoek te combineren tot een dag of weekend vol tuinplezier. 

Kijk en raadpleeg de volgende websites om te ontdekken wat, wanneer en op welk adres te zien is. www.topindekop.nl en www.degroeneroute.nl heten u van harte welkom op zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur: 20/21 mei, 24/25 juni,

22/23 juli, 12/13 augustus, 9/10 september.
De Groene Route heeft ook een weekend waarin u de bloembollen kunt bewonderen: 23/24 april.

Tips voor tuinuitjes in augustus en september

19 en 20 augustus Nazomeren in Niedorp

Een jaarlijks terugkerend evenement in de negen kernen van de voormalige gemeente Niedorp (nu gemeente Hollands Kroon) in de Kop van Noord Holland. U kunt in negen dorpen op vele locaties, verspreid over de deelnemende dorpen, kennismaken met alle deelnemers en/of exposanten. U vindt een keur aan tuinen, musea, kunst- en fototentoonstellingen, muziekoptredens en diverse andere activiteiten. 
Alle deelnemers vindt u op de website overzichtelijk bij elkaar. Deelnemende dorpen zijn: Barsingerhorn, Kolhorn, Haringhuizen, Winkel, Lutjewinkel, Oude Niedorp, Verlaat en Langereis, Nieuwe Niedorp, ‘t Veld, Zijdewind.

www.nazomereninniedorp.nl

12 en 13 augustus / 9 en 10 september Top in de Kop

‘Top in de Kop’ bestaat sinds 2000 en is bij kunst- en tuinliefhebbers een begrip geworden. Tijdens de gezamenlijke open weekenden, worden de mooiste privé-tuinen, beeldentuinen, ateliers en een natuurvriendelijke kwekerij opengesteld voor publiek. De groep bestaat uit enthousiaste tuinliefhebbers en kunstenaars in de kop van Noord-Holland.

Niet alle deelnemende tuinen staan op bezoekmijntuin vermeld. De route voert ook langs de volgende tuinen:
‘t Kan Verkeren, Midwouderdorpsstraat 22A, 1679 GB Midwoud. Kwekerij Liefhebbersplanten, Dorpsstraat 192, 1731 RL Winkel. Boot& Steyn, De Grote Sloot 164, 1752 JP Sint Maartensbrug. Tuin en Asteelbird, Meerkoet 10, 1742 KN Schagen. Sculptuur inZicht, Weereweg 114, 1732 LN Lutjewinkel. Tuin Op10, Klaverstraat 10, 1787 AN Julianadorp. Beeldentuin en Galerie Martin Griek, Volkerakstraat 97, 1784 HD Den Helder.

Openingstijden: 11.00 uur tot 17.00 uur.
NB. Openstellingen kunnen door omstandigheden veran- deren. Kijk daarom voordat u op pad gaat op onze website bij: www.topindekop.nl/agenda

De Groene Route

En dan is er natuurlijk ook de Groene Route in Noord Holland voor tuin, natuur en inspiratie waarbij u zelf uw route kunt samenstellen en tuinen en een kwekerij kunt bezoeken.

12 en 13 augustus is het thema Genieten van al dat leven in de tuin en

9 en 10 september Rust, een prachtig herfsttoetje.

Voor de deelnemende tuinen raadpleeg de website www.degroeneroute.nl.

In september:

zaterdag 2 september Liefhebbersmarkt Botanische Tuin Utrecht

In de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht vindt u tijdens de Liefhebbersmarkt een enorm assortiment planten. Bloembollen, kuipplanten, rotsplanten, vleesetende planten, kamerplanten, zaden, bomen en heesters; er is voor iedereen iets moois te vinden. De verkopers maken u vol enthousiasme wegwijs in hun hobby.

Van 10.00 uur tot 16.30 uur Museumkaarthouders gratis. Volwassen €8.50, 65+ € 7.00

zaterdag 16 september Bostuin met Sylvia

van 10.00 tot 12.00 uur; Landje van de Boer in Bloemendaal 

Een bosrand is een van de spannendste biotopen, met de grootste variatie aan planten. Sylvia heeft het creëren van zo’n biodiverse omgeving in uw eigen achtertuin tot uitganspunt voor deze workshop genomen. Want elke achtertuin verdient een boom. En elke achtertuin verdient meer variatie dan een grasveld. Verder streeft Sylvia, met haar achtergrond in permacultuur, altijd naar eetbaarheid. 

Maar ook de schoonheid van een tuin heeft haar volle aandacht. 

Kosten: € 25 / 20 (Vriend).

info(at)landjevandeboer.nl

9 en 10 september Groene Monumentendagen

Het thema dit jaar is Levend Erfgoed. De Nederlandse Tuinenstichting laat in haar tuinjournaal weten dat zij dit jaar speciale aandacht schenkt aan historische moestuinen. In alle provincies zullen de mooiste open zijn. Op het moment van schrijven was er nog geen info te vinden welke dat zullen zijn maar raadpleeg tegen die tijd de website als u interesse heeft. www.openmonumentendag.nl of www.tuinenstichting.nl