Zuid-Kennemerland

Rozenperikelen

Vorig jaar kwam ik het weer tegen: het recept om mooi en gezond groen blad aan je rozen te krijgen. Ik kreeg het 16 jaar geleden bij onze opentuinendag van een dame die rozen had met heel gezond en prachtig groen blad. Ze deed dat door elke week te spuiten met iets anders. In week 1 met middel 1, in week 2 met middel 2 en in week 3 met middel 3. Dat herhaalde ze dan vanaf de lente week in week uit. Drie soorten gif tegen meeldauw, sterroetdauw (black spot), roest, botrytis, mozaïekvirus en alle andere ellende die het groene blad van de rozen zo lelijk maakt. Ik heb de aanbevolen middelen toen gekocht. Toen ik recent mijn schuur opruimde, stonden ze er nog. Ongeopend. Want ja, zij had 5 rozen, en dan is het natuurlijk nog wel te doen iedere week met wat anders te spuiten, maar ik had toen al meer dan 50 rozen en vond het destijds onbegonnen werk te spuiten. Nog daargelaten dat die middelen biologisch helemaal niet oké waren. 

Vorig jaar ben ik met de Nederlandse rozenvereniging op excursie naar Engeland geweest. We bezochten onder andere de showtuinen en kwekerij van David Austin. Zo’n 30 jaar geleden zijn we met Groei & Bloei Zuid-Kennemerland hier ook geweest. De rozen stonden er toen heel mooi bij. Maar in die tijd spoten ze bij David Austin ook met van alles en nog wat om het blad maar mooi te houden. Ons werd verzekerd dat ze het nu niet meer doen. Nu is David Austin helemaal op de biologische tour, zeiden ze. En toch zag ook nu het groene blad van de meeste rozen prachtig uit. (De rozen natuurlijk ook, maar daar heb ik nu even niet over.) Ze planten de rozen daar in speciale rozengrond, die je daar ook kunt kopen. Op de zakken stond helaas niet wat er precies in zat. En het meeslepen van die zakken was niet mogelijk, omdat we met de bus waren. Wel vertelden ze dat ze in de winter al het gevallen blad verwijderden. Maar dat doe ik ook al, het hele jaar door. En dat blad mag niet op de composthoop, want dan verspreid je de schimmels en ziekten een volgend jaar door je tuin. Maar ben je alleen door het blad weg te halen van alle aantastingen van het blad verschoond? Op de website en in de catalogus van David Austin is niets te vinden over het mooi houden van het groene blad van de rozen.

 

Dus hoe ze het echt doen? 

Een van de reisgenoten naar Engeland vertelde dat hij eigenlijk helemaal geen last had van lelijke blaadjes aan de rozen. In het plantgat gaat deed hij een mengsel van compost, ijzeroxide, bitterzout en lavameel. In welke verhouding?, vroeg ik. Hij deed maar wat, zo op het gevoel. Dus ik heb een mengsel gemaakt van mijn eigen compost en die andere ingrediënten. Ik heb inmiddels meer dan 100 rozen en het is natuurlijk niet doenlijk ze allemaal uit te graven en weer in te graven met dit mengsel. Maar wel heb ik in het plantgat van de rozen die ik vorig jaar kocht, dit mengsel gedaan. Alhoewel ik niet echt een kleine tuin heb, was het soms wel moeilijk om een fatsoenlijk plantgat te maken waarin ik het mengsel kon doen. Af en toe moest ik de kluit van een roos gewoon in de grond proppen, zonder dat er ruimte was voor dit mengsel. Dan deed ik het ijzeroxide, bitterzout en lavameel er maar bovenop.

Op de opentuinendag van het afgelopen jaar was ik in de tuin van Eleonore Koops. Zij had rozen met prachtig gezond, jaloersmakend groen blad. Haar recept: elke week spuiten met Vitanal Dünger Professional für Rosen van dr. Rech. Omdat de verzendkosten hoger waren dan de kosten van dit spul, kocht ik er ook maar meteen Vitanal Dünger Professional sauer/kombi van dr. Rech bij. Met een mengsel van deze twee vloeistoffen heb ik in de laatste maanden van de zomer een aantal rozen bespoten. Of dat geholpen heeft? Ik ben er natuurlijk veel te laat mee begonnen, toen de ellende allang in het blad zat. Dus zeker weten doe ik het niet.

Dit jaar ga ik vroeg beginnen met het spuiten van dr. Rech’s wondermiddel. Met 1 spuit regelmatig de tuin door, lijkt me makkelijker dan steeds met andere spuiten. In de loop van dit jaar hoop ik te zien wat het effect is van deze inspanningen. Ik kan dan mogelijk ook het verschil zien tussen de rozen die ik dit jaar met het mengsel heb geplant en de rozen die er al langer staan. Ik hou u op de hoogte.

Jan Brouwer 

PS. Ik heb de klimroos ‘New Dawn’ over. Als u belangstelling heeft, mail dan naar: 
jan.th.l.brouwer(at)quicknet.nl