Dagtocht Zuid-Holland; 1 augustus 2019.

Emely's tuin

Tjokvol zat de bus, zo vol zelfs dat de chauffeur in opleiding, die onverwacht mee was gekomen, op de grond moest zitten. De echte chauffeur kon nog wel een lesje route plannen gebruiken, hebben we gemerkt. Maar al gauw arriveerden we bij het eerste adres, Emely’s tuin in Oude Ade. Wat een genot om zo’n weelderige tuin in een waterrijk gebied te zien, na dat gevecht tegen de droogte in onze eigen tuinen. We werden door Emely ontvangen met koffie en brownies en een verhaal over de geschiedenis van de tuin. De tuin heeft een oppervlakte van 5500 m2 en is in tweeën gedeeld door een brede sloot. Emely is in 1985 rond het huis begonnen en heeft er steeds nieuwe stukken bijgemaakt, tot haar man zei dat het nu wel genoeg was. Toen ze van haar moeder het beeldje ‘Lientje’ (foto boven) had gekregen, is ze aan de overkant van de sloot begonnen met een symmetrische tuin. Via kleine paadjes en poortjes kwamen we steeds weer in een ander gedeelte, met een totaal andere invulling. Zo waren er delen met mooie borders op kleur, waaronder een helemaal witte tuin, maar ook een moestuin en een boomgaard, diverse bostuinen en zelfs een prairietuin. Ook was er een kwekerijtje. Langs de brede sloot liepen we terug naar de bus, die bijna het water leek in te rijden toen hij de weg op moest draaien.

Heesterlust

De tweede tuin was Heesterlust in Leidschendam. De buitengewoon kwieke 83-jarige eigenaresse, die net als haar moeder was opgeleid in Huis te Lande, een tuinbouwschool voor meisjes, vertelde ons alles over haar professionele verleden. Ze heeft zelfs een eigen kwekerij gehad, maar is daar in 2004 mee gestopt. Nadat ze ons op het hart had gedrukt vooral stekjes te nemen en zaadjes van de papaver mee te nemen, ging een deel van de groep met haar mee voor een uitgebreide rondleiding. De rest ging op eigen houtje rondkijken. Aan de ene kant van het huis, waar vroeger de kwekerij was, lag een heel lang recht pad waarlangs van alles te zien was: mooie struiken, allerlei groenten, zoals asperges, een tuin met rozen, percelen met plukbloemen en nog veel meer. Aan de andere kant van het huis was de echte tuin, die bestond uit een lange cascade in trappen, die uitkwam in een vijver. Rondom de cascade en de vijver stonden mooie struiken en planten. Via een slingerpad kon je eromheen lopen. Om dit alles in stand te houden had ze wel hulp van meerdere vrijwilligers. Het viel niet mee om de groep los te weken van de rondleiding en een route voor de bus te vinden naar het van der Valkrestaurant in Voorschoten, maar onze late aankomst daar werd ruimschoots goedgemaakt door het overvloedige lunchbuffet dat we er aantroffen. Alles was uitgestald, van ontbijt tot avondmaaltijd. Terwijl de een zich aan suikerbrood en fruit met yoghurt te goed deed, zat een ander aan de gehaktballen met frieten en natuurlijk waren er ook broodjes en salades.

Kwekerij Festina Lente

De volgende stop was kwekerij Festina Lente, dat ‘haast u langzaam’ betekent. Dat ging deze keer niet op, omdat we wat verloren tijd moesten inlopen. Behalve een kwekerij is er bij Festina lente een natuurlijk aandoende, prachtige tuin met moerplanten met name de gele schermen van de venkel, die overal doorheen staat. Ook is er een enorme pluktuin. Er werd flink wat aangeschaft in de kwekerij, o.a. door Inge, die in de bus door Dineke in het zonnetje was gezet en een zak met ingezameld geld mee kreeg om planten voor haar tuin te kopen. Deze nieuwe planten konden we bewonderen tijdens het avondtuinenbezoek in Zandvoort op 22 augustus.

Tuin Elly Borst

De laatste tuin lag bij station Sassenheim. We werden in een enorme serre ontvangen door de eigenaresse, Elly Borst, die eigenlijk al gestopt was met de openstelling van haar tuin. Na haar verhaal gingen we eerst aan de door Inge meegebrachte drankjes en knabbels, voordat we de tuin gingen bekijken. Via een recht pad met boogjes kwam je op een langwerpig grasveld dat er dwars op stond, met grote groepen beplanting eromheen. Verderop was een enorme vijver met aan de overkant een prieeltje. Je kon er helemaal omheen lopen. Aan de andere kant van het huis was ook een vijver, die deel uitmaakte van een schaduwtuin met een heel andere uitstraling.De meeste mensen waren intussen een beetje moe van alle indrukken, zodat we wat eerder naar de bus gingen en toch mooi op tijd thuis waren, na een mooie dagtocht die weer uitstekend was georganiseerd.

Foto's: Inge, Hanky, Dineke (zie ook het fotoalbum zuid-Holland 2019)