Zuid-Kennemerland

Tuinenreis naar Wales, 2018

Reis Wales

Groei & Bloei Zuid-Kennemerland ging dit jaar voor de 40ste keer op tuinenreis naar het buitenland. De reis was – als altijd – zeer geslaagd. Het weer was heel mooi en de tuinen waren prachtig.
Tot het nagenieten van de reis behoort al 40 jaar de zogenaamde fotoreünie. Daarbij bekijken de deelnemers elkaars fotoalbums. Die fotoreünie heeft inmiddels plaatsgevonden.

Het lijkt wat oubollig, en misschien is het ook wel, maar het was wederom zeer geslaagd. Bij Theo Brouwer (geen familie) en Cees Huizing bekeken we de fotoalbums van anderen. Dat waren op een na allemaal digitaal gemaakte fotoboeken (van de Hema of Albelli). Alleen onze voorzitter Jan Brouwer had als laatste der Mohikanen nog een album met echte ingeplakte foto’s.

Al 40 jaar is het gebruikelijk dat een aantal reisgenoten iets schrijft over de tuinen die we bezocht hebben. Daar wordt elk jaar een boekje van samengesteld dat aan de deelnemers wordt uitgereikt. In de komende maanden zult u telkens een terugblik op zo’n buitenlandse tuin kunnen lezen. Hieronder leest u de impressie van Anneke van Elderen over de tuin Dyffryn Gardens:

"Door het glooiende landschap van Wales reden we naar Dyffryn Gardens niet zo ver van Cardiff in de Vale of Glamorgan.

Daar ligt een groot landgoed met prachtige tuinen. Het complex is ongeveer 35 hectare groot en wordt de laatste jaren in de oude glorie gerestaureerd en beheerd door de National Trust.

Met een vriendin wandelde ik door de tuin. We zagen eerst de zuid-border achter het grote huis, strak beplant met vetplanten en eenjarigen. We gingen een trap af naar het gazon waar een croquetspel was uitgezet. Daarna liepen we weg langs een smalle vijver met in het midden een drakenbeeld, het embleem in de vlag van Wales. De vijver vormde de zichtlijn naar het zuiden. We liepen door de ‘Vine Walk’ naar de vele tuinkamers en kwamen bij een soort ‘folly’, dat een wachthuisje bleek te zijn, waar het personeel de wacht hield als er feestjes waren of als de familie in het zwembad vertoefde.

De tuin is in 1903 ontworpen door Thomas Mawson een bekend landschapsarchitect uit die tijd, het werd een masterplan en in 1906 werd met de aanleg begonnen.
Onderweg naar de Walled Garden kwamen we ons bestuurslid Jaap Kuijpers en zijn vrouw tegen. Ze waren verrukt over die tuin en wij gingen er dus direct op af. Het was inderdaad oogstrelend, alleen al die kleurcombinaties, met de klimrozen hangend tussen enorme pilaren.

Achter de ommuurde tuin lag een enorm kassencomplex voor de verzameling cactea en vorstgevoelige planten.
We hadden nog even tijd om het huis te bezichtigen. Vol enthousiasme vertelden de gidsen over het huis en de geschiedenis. Het statige huis is geregistreerd als monument en ontworpen door E.A. Landsdowne in de Franse Renaissance- en Engelse Barokstijl uit de laat Victoriaanse periode.

In 1891 is het landgoed gekocht door John Cory. De Cory familie verkreeg haar fortuin door de kolen- en staalindustrie. Reginald Cory, de zoon van John, bracht uit verre windstreken bomen en planten mee in zijn schepen tijdens z’n handelsmissie over de wereld, die in de tuin en het arboretum werden geplant."

Tot zover Anneke van Elderen.