Zuid-Kennemerland

Tuinenreis naar Ierland in 2016

 

In 2018 werd door Groei & Bloei Zuid-Kennemerland voor de 40ste keer een tuinenreis naar het buitenland gemaakt. Het gebruikelijk dat een aantal reisgenoten iets schrijft over de tuinen die we bezocht hebben. Deze keer nemen we een terugblik uit het boekje van Ierland 2016.

Hieronder de bijdrage van Jeannette Mollerus en Olga Vehmeijer. 

Caher Bridge Garden

Zondag 29 mei blijven we aan de kust, die in de vroege morgen nog in nevelen gehuld is als we op weg gaan naar een tuin in het natuurgebied The Burren.
De eigenaar Carl Wright vertelt met zichtbaar plezier over de plek die hij in 1996 vond (of vond de plek hem) toen hij op 40 jarige leeftijd met pensioen besloot te gaan.

Het huis was in 1940 verlaten en inclusief de tuin compleet overwoekerd geraakt. Nadat het huis weer te zien was en opgeknapt, pakte hij in 1999 de voortuin aan met het bouwen van nieuwe muurtjes. Inmiddels een muur van 1 mijl, zoveel steen is er te vinden. Onze tuinman Hans zegt “de grond: het is een puinbak!”.

Als environmental ecologist had hij duidelijke ideeen: “the garden had to be compatible with nature”. Maar ook moest de tuin deel uitmaken van het landschap, moest de beplanting zoveel mogelijk ‘native’ zijn, aansluiten bij de omringende natuur en moest het landschap het huis inkomen. Zo begon hij met een stukje gras aan de voorkant, liet wat oude bomen staan en kapte er ook een aantal, plantte onder het gras sneeuwklokjes en narcissen. Toen er opzij van het huis wat stenen en veel overwoekering moesten worden wegehaald om het riviertje en de brug vanuit het huis en de voortuin te kunnen zien, ontstond er ‘by accicent’ een vijver. Zo ontwikkelde de voortuin zich naar opzij, naar het riviertje en de brug uit. Als het regent stroomt het riviertje en vervolgens de vijver, soms in 20 minuten over en regelmatig ook iedere week.

In 2004 begon Carl aan de achtertuin. Hij creëerde een ‘maanmuur’ om de voor- en achtertuin van elkaar te scheiden. Ook de achtertuin ontstond langzaam: het kost ongeveer 2 jaar om een bloembed te bouwen.
De voor- en de achtertuin blijken klimatologisch totaal verschillende tuinen te zijn: voor is het op het noorden koel, soms onbarmhartig en vriezend koud. Achter is warm en bijna mediterraan.

Tuinieren in Ierland is absoluut niet eenvoudig vanwege het weer (het regent zeer veel, de laatste 18 maanden was het nauwelijks een dag droog!) Daarnaast is de bodem een groot probleem: op de limestone onderlaag ligt een laag ‘sticky clay sub-soil’ (van slechte kwaliteit als gevolg van de ijstijden) en alles wat nog enigszins van kwaliteit is spoelt weg door de overvloedige buien. Daarnaast kunnen de wortels in de ondiepe onderlaag de bomen nauwelijks vasthouden en vallen ze om. Alle grond voor de bloembedden (1300 ton kostbare top-soil!) is van ver gehaald, en heeft Carl zelf gezeefd op stenen en onkruid.

Caher Bridge Garden heeft ons echt verrast: het is een spannende tuin, waar een doordacht concept aan ten grondslag ligt, waar ieder hoekje een verrassing oplevert in beplanting en perpectief en je de beperkingen die de natuur oplegt niet ervaart. Het is een tuin die ontzag oproept voor de noeste arbeid die er gedaan is.

Tot zover Jeannette en Olga.