Zuid-Kennemerland

Tuinenreis naar Bretagne, 2017.

40 jaar tuinenreizen buitenland

In 2018 werd door Groei & Bloei Zuid-Kennemerland voor de 40ste keer een tuinenreis naar het buitenland gemaakt. Al 40 jaar is het gebruikelijk dat een aantal reisgenoten iets schrijft over de tuinen die we bezocht hebben. Daar wordt elk jaar een boekje van samengesteld dat aan de deelnemers wordt uitgereikt. Deze keer nemen we uit het boekje van 2017- toen we naar Bretagne gingen- de terugblik van Sophie van Ditzhuijzen over.

Jardin exotique du Kestellic - 2017 Bretagne

Deze Jardin is geen tuin, maar een prachtig gelegen landgoed, hoog gelegen tegen de steile berghellingen en hoog boven de rivier Jaudy. Het uitzicht is adembenemend! Onze reisleider had ons in de bus goed voorbereid, maar de werkelijkheid overtreft alles. Eind 19e eeuw kwam Aristide Tallibart uit Constantinopel en hij wilde hier wonen. Daar kan ik mij alles bij voorstellen! Hij liet hier een landhuis bouwen, maar na een paar jaar liet hij dat alweer vervangen door een echt Bretons herenhuis van roze graniet.

Rond 1880 werden op deze steile en rotsige berghellingen kronkelende paden aangelegd, watervallen, vijvers en ook een fontein bij het herenhuis.
Op dit domein van 7 hectares met maar liefst 4.000 (ja, echt vierduizend) soorten werden ook veel bijzondere bomen aangeplant zoals Ginkgo, Sequoia. Echt te veel om op te noemen.

In 1947 werd Yan de Kerouartz de nieuwe eigenaar en hij plantte een prachtige collectie exotische planten, vooral afkomstig van het zuidelijk halfrond.We werden rondgeleid door Tanguy Rabin, de jonge ‘headgardener’.
Het was goed toeven in deze jungle vol scheve bomen en hoge boomvarens, die voor mooi gefilterd licht zorgden op deze tropisch warme dag – de weergoden hadden voor passend weer gezorgd! Tanguy vertelde dat er een dun laagje aarde van 10-30 cm op de grillige rotsen ligt, want goede grond is belangrijk. Ook zei Tanguy,dat de klimaatverandering voor de tuin zorgelijk is. Ik vind het onvoorstelbaar knap van al die bomen en planten, die op die rotsen met hun wortels houvast en vocht weten te vinden. Bij het huis aangekomen zagen we nog een paar mooie formele borders. Na vertrek realiseerde ik mij, hoe bijzonder dit landgoed is, dat het net leek of ik alle werelddelen had bezocht in nog geen twee uur.

Tot zover Sophie van Ditzhuijzen