Zuid-Kennemerland

Moestuinieren met Simon Kranenburg.

Terugblik op de moestuincursus 

 

Maar liefst 25 deelnemers gaven zich op voor onze moestuincursus, die met veel enthousiasme werd gegeven door Simon Kranenburg van afdeling Schagen. Er kwamen er drie op de wachtlijst terecht, want Simon en het mooie zaaltje in het NME aan de Kleverlaan waren niet op zoveel mensen berekend. 

 

De cursus bestond uit twee theorielessen in maart van ongeveer 2,5 uur en een praktijkles eind mei in Simon’s eigen Hidden Garden. Simon is een vlotte verteller die ons vooral stimuleerde om de grond met weinig werk zo optimaal mogelijk te krijgen. Dat betekent dat je niet spit, want dan breng je juist alle onkruidzaden naar de bovenlaag, maar er steeds compost, bladaarde, mest en tuinafval opgooit. Zo ontstaat er een dikke, grove laag met veel voeding waaronder de aarde niet uitdroogt. Je moet dan wel veel voorzaaien, omdat de aarde niet fijn genoeg is. In een uitgebreid cursusboek werd alles nog eens haarfijn uitgelegd. Bovendien kregen we per e-mail een bio-dynamische zaaikalender toegestuurd, die aangeeft wanneer je het beste bepaalde gewassen kunt zaaien en planten. Dat hangt af van de stand van de maan. 

 

Volgens Simon moet je niet te veel werken in de tuin, maar vooral kijken en genieten. Dat deden we volop toen we een bezoek brachten aan zijn Hidden Garden. Die lag tot onze schrik niet in Schagen, maar in Van Ewijcksluis, een gehucht aan de toegangsweg naar het voormalig eiland Wieringen, helemaal in de kop van Noord-Holland. Simon, die daar woont, haalde ons op in het plaatselijke café. We liepen een stukje langs de snelweg en daalden toen plotseling via een klein paadje af naar een verborgen paradijs, waar Simon niet alleen een moestuin maar ook een prachtige, weelderige, vrolijke bloementuin heeft met allerlei spannende paadjes erdoorheen en een leuk huisje. Voorzien van oerprei, een type prei waarvan je steeds weer kan plukken, reden we tevreden naar huis. 

 

Geïnteresseerd geraakt? We hopen volgend jaar weer een moestuincursus met Simon te organiseren. 

 

Yvonne Hassing