Zuid-Kennemerland

Over vlinders, bijen en natuurlijk tuinieren: jubileumavond 16 oktober 2019.

Het regende behoorlijk die avond, maar binnen was het warm, droog en gezellig. Met Catharina van der Klip aan de vleugel en overal bloemen voelde je je al meteen thuis in die prachtige Remonstrantse Kerk aan de Wilhelminalaan. Ondanks het slechte weer waren er toch zo’n 120 mensen naar onze avond over ‘de levende tuin’ gekomen. Bijzonder vereerd waren we met de aanwezigheid van de burgemeesters Roest en Wienen van respectievelijk Bloemendaal en Haarlem. Vooral burgemeester Roest had er zin in. Even een avondje ontspannen zonder gekrakeel van ruziënde raadsleden.

Jan Brouwer leidde de avond in met een stukje historie. Zo vertelde hij hoe Groei en Bloei Zuid-Kennemerland 140 jaar geleden is ontstaan als organisatie die onderwijs voor tuinbazen van landgoederen en hun knechten organiseerde. Daarna kwam Dirk Slagter van de vlinderwerkgroep van het KNNV aan het woord met een levendige presentatie over de verschillende soorten vlinders en de waard- en drachtplanten die ze nodig hebben. Als onderwijsman wist hij de aandacht goed vast te houden door verrassende combinaties te maken met de actualiteit.
De volgende spreker, Ad van Nood, hield een boeiend verhaal vol wetenswaardigheden over het leven van de bij en het belang ervan voor de biodiversiteit. Hij benadrukte dat een bijenvolk heel harmonieus en geordend samenleeft. Zo doorloopt een jonge bij diverse stadia waarin hij functies vervult als bijvoorbeeld schoonmaker voordat hij kan uitzwermen om nectar en stuifmeel te verzamelen. 

Omdat het feest was werden er in de pauze bij de koffie petit fours rondgedeeld met vlaggetjes waarop 140 jaar Groei & Bloei stond afgedrukt. Na de pauze sloot hovenier Margot Timmer het programma af met een vlotte presentatie vol tips over het natuurvriendelijker maken van je tuin. Zo kun je van oude tegels uit de garage een stapel maken waar plantjes tussen groeien en dieren zich thuis voelen. En als je een tegelpad wilt kun je tussen de tegels best wat strookjes open laten waar plantjes in kunnen groeien en het water kan weglopen.

Er werd nog wat nagepraat bij een glaasje (alcoholvrije) prosecco en toen was het tijd om naar huis te gaan. Bij de deur kreeg iedereen nog twee zakjes met biologische narcissus Thalia-bollen mee. Een mooie afsluiting van een geslaagde lustrumavond. Met dank aan de organisatie, de sprekers en niet te vergeten de technici, die ervoor hebben gezorgd dat alle presentaties vlekkeloos in elkaar overliepen. 

Zie ook het desbetreffende fotoalbum