Zuid-Kennemerland

Interview met Roger Downing

Roger Downing hielp de ledenadministratie van Groei & Bloei het digitale tijdperk in.

Bijna 25 jaar is Roger Downing al lid van de afdeling Zuid-Kennemerland van Groei & Bloei.

En al bijna 15 jaar verzorgt hij de ledenadministratie van de afdeling. Nog steeds heeft hij de kaartenbakken met de handgeschreven gegevens van de bijna 800 leden die hij erfde van zijn voorgangster, Marja Holthuijzen, in zijn bezit. Die kaarten had Roger al snel tot een aantal handige Excell spreadsheets omgetoverd en met de digitale overzichten van het hoofdkantoor in Zoetermeer wist hij gelukkig ook wel raad. Samen met Gillian, die lange tijd penningmeester van de afdeling was, heeft Roger als ledenadministrateur een weliswaar niet zo heel zichtbare, maar wel een heel belangrijke bijdrage aan de afdeling geleverd.

Alle nieuwe leden verwelkomde Roger met een vriendelijke welkomstbrief en vervolgens herinnerde hij hen aan de mogelijkheid om de nieuwsbrief digitaal te ontvangen. Dankzij hem bleef de afdeling goed op de hoogte van de ledenaantallen, corrigeerde hij de centrale administratie waar nodig en onderhield hij op innemende wijze het contact met de leden. Een rol die hem als een zeer voorkomende Britse ‘gentleman’ goed paste. Vanwege wijzigingen in het bestuur zal die rol nu wat gaan veranderen, maar waar hij kan blijft hij gelukkig helpen met de ledenadministratie. 
Roger werd in 1938 in Essex in Engeland geboren. Na een eerste werkervaring in de Verenigde Staten kwamen hij en Gillian in 1969 aan in Nederland, om niet meer weg te gaan. Als gepromoveerd chemicus en een werkzaam leven bij de Shell had hij niet zoveel met planten en tuinen te maken. Zijn plantenkennis heeft hij op latere leeftijd vrijwel geheel bij Groei & Bloei opgedaan. Na een aantal jaren in Diemen, Heemstede en Aerdenhout vonden ze in 1987 hun huidige charmante huis in Aerdenhout, met een tuin van voldoende omvang voor de tuinhobby van Gillian. “Ik zorg voor het frame van de tuin, Gillian voor het beeld ”, zo omschrijft Roger hun taakverdeling. De tuin is voor hen allebei een grote bron van plezier. Groei & Bloei biedt naast inhoudelijke kennis ook een goede mogelijkheid om sociale contacten op te doen. De Downings mogen dan ook graag deelnemen aan de activiteiten die Groei & Bloei organiseert. Onder een aantal van de actieve leden hebben Roger en Gilian inmiddels ook een paar hechte vriendschappen gemaakt.

Naast het werk voor Groei & Bloei is Roger ook nog zeer geïnteresseerd in geschiedenis; niet de Britse, maar de Nederlandse wel te verstaan. Vooral de rol van zijn naamgenoot tijdens de Brits/Nederlandse oorlogen fascineert hem zo dat hij er met een coauteur zelfs over publiceert. 
Kortom, een veelzijdig man, die wij nog vele jaren als actief lid in ons midden hopen te hebben!

                                                                                                       Robbert-Jan de Bruijne

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van augustus 2020.