Zuid-Kennemerland

Interview met Jaap Kuijpers door Robbert-Jan de Bruijne.

Jaap Kuijpers; 35 jaar bestuurslid Groei&Bloei afdeling Zuid-Kennemerland

Wie kent hem niet: ons bestuurslid Jaap Kuijpers. Al vele jaren is Jaap werkzaam als hovenier in Zuid-Kennemerland en sinds 35 jaar lid van het bestuur van Groei&Bloei. Voor de vereniging organiseert hij de jaarlijkse snoeiworkshop en maakt hij deel uit van de commissies die de tuinreizen in binnen- en buitenland verzorgen. Jaap reist ook vrijwel altijd mee, omdat hij altijd nieuwsgierig is gebleven naar tuinontwerpen en nieuwe cultivars. Een enorme bron van kennis, die vrijwel alle planten kent; van naam maar zeker ook de eigenschappen. Hij werkt dan ook zijn hele leven met planten.

Als 16 jarige begon Jaap op de tuinbouwschool te Aalsmeer. Na vele jaren in de aanleg van groot groen volgde hij de opleiding tot natuurgids bij het IVN Zuid-kennemerland. Inheemse beplanting was daar zijn specialiteit. Tot op de dag vandaag draagt hij het IVN een warm hart toe en is nog donateur.

Toen Els Proost, voormalig voorzitter van Groei&Bloei Zuid-Kennemerland, hem 35 jaar geleden vroeg om toe te treden tot het bestuur nam hij die uitnodiging graag aan. Daarmee was voldoende plantenkennis naast bestuurlijke ervaring gewaarborgd. Vervolgens coördineerde Jaap vele jaren de zogenaamde voortuinkeuringen in Haarlem en Heemstede: een groep van veertig vrijwilligers ging langs alle voortuinen en bepaalde na een zorgvuldige keuring wie prat kon gaan op de mooiste voortuin in de buurt. Een mooie prijs viel hen dan ten deel. Door privacy wetgeving kwam daar een eind aan.

Als hovenier heeft hij tientallen tuinen in de omgeving onderhouden. In de loop van de jaren heeft hij heel wat zien veranderen: van pastelkleurig en veel coniferen naar veel wildere tuinen, cottage stijl met zelfs rood en geel. En natuurlijk de sterk opkomende groentetuin. Maar niet met iedere ontwikkeling op tuin gebied is Jaap blij: met leedwezen kijkt hij naar een toenemende verstening. In al die 35 jaar heeft hij bij Groei&Bloei een fijne tijd gehad. “we hebben wel eens een voorzitter weggestuurd, maar verder was altijd alles erg prettig, anders had ik het niet zolang in het bestuur volgehouden ” zo zegt Jaap.

Namens onze (ex) leden danken wij Jaap voor zijn niet aflatende inzet en bijdrage. Wij hopen nog vele jaren van zijn kennis, nuchterheid en positieve karakter te kunnen genieten!

Robbert-Jan de Bruijne

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van mei 2020.