Zuid-Kennemerland

Interview met Hans en Hanky Stolvoort

Hanky & Hans Stolvoort 

Hanky en Hans zijn beiden al lang lid van Groei & Bloei Zuid-Kennemerland. Voor de nieuwe leden die ze misschien nog niet kennen: Hanky verzorgt al jaren de opmaak van de onvolprezen afdelingsnieuwsbrief en verstuurt zij de digitale versie van de nieuwsbrief en de aankondigingen van komende activiteiten. Hans is bestuurslid en coördineert onder andere de buitenlandreis op zoek naar interessante tuinen. 

Samen zijn ze dan ook vaak te vinden in de bus - en soms vliegtuig - als deelnemer van de excursie. Geen bestemming lijkt hen te ver: Engeland, Frankrijk en Duitsland natuurlijk, maar ook in Italië, Spanje, (en zonder G&B) Japan, Indonesie en Zuid-Afrika hebben zij zich op tuingebied laten inspireren.

Van alle tuinreizen maken ze foto’s en stellen achteraf een boekje samen voor alle deelnemers. De plantenruilbeurs wordt op hun kwekerij/nursery ‘the Willows’(Vlaamseweg 8 te Haarlem) gehouden.
Hans heeft, na het afronden van zijn hoveniersopleiding, ruim 40 jaar geleden het bedrijf van zijn toenmalige baas overgenomen en Hanky had een ontwerpstudio. In de loop van de jaren heeft Hanky natuurlijk ook heel wat planten leren kennen en bemenst nu de kwekerij als Hans onderweg is voor tuinonderhoud en aanleg. Het bedrijf is in die jaren gestaag gegroeid: goede mond op mond reclame is hun geheim voor succes. Vele bewoners uit de omgeving kennen de weg naar de kwekerij.

Hun favoriete planten en struiken: Hans kiest voor een Salvia Amistad of een Hydrangea quercifolia ‘Snowflake’ en Hanky bijvoorbeeld een Persicaria ‘Blackfield’, Miscanthus nepalensis met gouden halmen of een Cornussoort.

Een favoriet (zakelijk) uitstapje voor hen is een bezoek aan collega-kwekers van aparte en nieuwe plantensoorten. Met veel belangstelling volgen ze de recente toevloed van tot voorheen onbekende planten uit China. Vaak eindigen die dan ook in hun tuin om de kwekerij. 
In de winter vragen de planten wat minder tijd en is er - normaal gesproken - ruimte voor een vakantie. Hun hobbies: ze zijn graag onder water, overal in de wereld hebben ze gedoken. Hun liefde begon zelfs tijdens een duikreis op de Malediven. Hans is ook nog actief als onderwaterhockeyer. Hanky houdt ervan om dingen uit te zoeken en te ordenen en dan natuurlijk het liefst digitaal: genealogie, puzzels, dat soort dingen. In de loop van hun altijd drukke jaren hebben Hanky en Hans drie kinderen gekregen: Joshua, Rozemarijn en Marianne. Hun zoon heeft zijn opleiding tot landschapsontwerper bij van Hall Larenstein afgerond en werkt nu mee in de zaak. Hun dochters zijn in de zorg gaan werken. Dit Corona-jaar was zakelijk gezien best een goed jaar met alle extra aandacht voor de tuin. Maar Hans en Hanky hebben het sociale aspect van Groei en Bloei zeer gemist. Vol goede moed is Hans alweer begonnen met de planning van de buitenlandreis voor volgend jaar. Hopelijk zijn we dan in de gelegenheid om weer op stap te gaan!

Robbert-Jan de Bruijne

 redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van januari 2021.