Diversen

de tweede dag

Rosenzentrum
Tuin Bender
Tuin Bender
Tuin Imig-Gerold
Tuin Imig-Gerold

De volgende morgen gingen we eerst naar het vlakbij gelegen Rosenzentrum Westmünster in Rosendahl. Daar kregen we een zeer geestige en leerzame uiteenzetting over de verzorging van rozen. De schoonvader van de jongeman die het allemaal vertelde, was 35 jaar geleden begonnen om alle rozensoorten van de wereld te verzamelen, zodat ze nu zo’n 1000 soorten hebben. Ze leveren alleen aan particulieren en hebben geen webwinkel, want ze willen dat klanten een roos kiezen die ze met eigen ogen hebben gezien en ook hebben geroken. Mensen die een roos via internet bestellen komen vaak met een enorm eisenpakket zonder te weten of de roos wel geschikt is voor hun omstandigheden. We leerden dat je een rambler niet moet zetten bij een boom die veel blad maakt , maar wel bijvoorbeeld bij een appelboom, omdat hij anders te weinig licht krijgt. Elke roos is gezond maar moet wel verzorgd worden. Dat heeft niet zozeer met snoeien te maken, maar vooral met voeding. Je moet tweemaal per jaar mest geven: de eerste keer als de plant kleine blaadjes begint te maken en de tweede keer als er voor het eerst knoppen open gaan. Op zandgrond moet je nog een derde keer mest geven, zo’n 6 à 8 weken na de tweede keer. Pas na 5 à 8 weken is de mest actief. Zonder mest krijgt de roos van onderen gele bladeren, ook al bloeit hij nog zo mooi, want alle energie gaat dan in de bloei zitten. Fosfor en kalium zijn belangrijk voor rozen, stikstof is juist slecht. Ook kregen we nuttige informatie over snoeien. In de herfst moet je alleen de uitgebloeide bloemen weghalen. Snoeien moet je doen in het voorjaar tussen de bloei van de sneeuwklokjes en de forsythia. Dat is elk jaar anders. Verder moet je niet door een rozentuin lopen, want de grond moet los blijven. Hij demonstreerde een kniptang met een lange steel, zodat je niet dichtbij de roos hoeft te staan. Ook had hij een speciale tweetand op een steel, om de bodem diep mee los te woelen en de wortels van zevenblad weg te halen. Deze vork van Kent en Stowe was ook in de winkel te koop. Er gingen meerdere exemplaren mee de bus in.

Na het uitgebreide lunchbuffet in Golfcentrum Moyland bezochten we de beroemde tuin van Klaus Bender en Manfred Lucenz in Bedburg Hau. In 2013 hebben er in Groei & Bloei maandelijks ‘Lessen van Lucenz’ gestaan, waarin hij het wel een wee van hun tuin in die maand beschreef. De ingang van de tuin zag er veelbelovend uit, met veel hoge bloeiende planten, zoals Eupatorium purpureum, die trouwens in alle tuinen overvloedig aanwezig was. We kregen eerst een plattegrond van de tuin en een uitgebreid verhaal van Manfred over de algenkalk die ze over de buxus strooien om ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verder verspreidt en ook rupsen de buxus niet verder aanvreten. De algenkalk is te koop in landwinkels en soms op de vijverafdeling van een tuincentrum Ook vertelde hij dat ze 5 à 6000 tulpen per jaar planten. Daar doen ze geen potgrond of compost bij maar grond uit de moestuin waar de voeding en stikstof al uit is, of onbemeste potgrond. De gaten in de moestuin vullen ze weer op met compost. Verdeeld over twee groepen gaven Klaus en Manfred ons een rondleiding. Ze zitten op zure zandgrond en geven pas water als de rododendrons slap hangen, omdat de planten anders te ondiep wortelen. Maar wat stonden die rododendrons er treurig bij. We kwamen eerst bij een enorme vijver met een mooie, natuurlijke, hoge beplanting eromheen, zodat je geen water meer zag. In het voorjaar is die vijver omgeven door bolgewassen en wel goed zichtbaar. Daarna kwamen we bij de moestuin, die op een helling ligt. Er volgden nog een narcissenweide en diverse tuinonderdelen met bedden op kleur, een iristuin, een kruidentuin en een boomgaard. Zoals de heren zelf al zeiden was dit voor hun tuin niet de beste tijd van het jaar. De tuinkamers hadden duidelijk onder dedroogte te lijden Ook werden Manfred en Klaus ze al wat ouder en konden ze het allemaal niet meer zo goed bijhouden. Al met al voldeed de tuin niet helemaal aan de verwachting die ik ervan had door de artikelen in Groei & Bloei en de mooie grote borders bij de ingang.

De laatste tuin, die van Elisabeth Imig en haar dochter, ook in Bedburg Hau, was een feest. Rondom de boerderij hebben deze vriendelijke dames een paradijselijke tuin gecreëerd met heel veel schitterende rozen en vaste planten, hoofdzakelijk in de kleuren paars, wit, roze en rood. . Ze zijn bevriend met Christian Borggreve en Marc Sommer, met wie ze zijn opgetreden in een TV programma over tuinen en eten uit de tuin, waarvan we de laatste aflevering die maandag op WDR beslist moesten zien. In de tuin troffen we veel sedum en vrouwenmantel aan, verschillende soorten geranium, aster, thalictrum, persicaria en phlox, in mooie combinaties, vaak met een opvallende donkerrode amarant met bolletjes erbij. Tuinieren is voor moeder en dochter nog steeds een lust en geen last. Het geheel zag er zeer verzorgd uit,. maar anders dan in de perfect onderhouden tuin van het echtpaar Picker voelde iedereen zich in deze tuin onmiddellijk thuis. De beplanting was veel rustiger. Overal waren leuke zitjes, vaak met uitzicht over het bouwland dat er omheen lag, en verrassende doorkijkjes. Ook hier troffen we een mooie groententuin aan en een bijzonder vormgegeven boomgaard. Nadat we ons te goed hadden gedaan aan de Kaffee mit Kuchen und Plätzschen (zelfgebakken koekjes) gingen we op huis aan. Het waren twee heerlijke en inspirerende dagen met een fijne en gezellige groep.

Yvonne Hassing 

klik Opens internal link in current windowhier om terug te keren naar het verslag van de eerste dag. 

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915