Diversen
Tuin Susanne Paus
Tuin Susanne Paus
Tuin Picker
Tuin Picker
Tuin Borggreve

Terugblik 2-daagse tocht naar Westfalen 25-26 augustus

 

De eerste dag.

 

Het had de laatste tocht onder leiding van Inge moeten worden, maar omdat haar man ernstig ziek was kon ze helaas niet mee. Daarom hebben Loulou Cevat en ondergetekende voor een keer het stokje van haar overgenomen. Omdat Inge de reis zoals altijd tot in de puntjes had voorbereid liep alles op rolletjes, mede dankzij de prettige samenwerking met chauffeur Hans Pauw. Anders dan bij de twee dagtochten van dit jaar hadden we gelukkig prima weer, waardoor de mooie tuinen er extra feestelijk uitzagen.


Keurig op tijd arriveerden we bij de eerste tuin, die van Susanne Paus in Bocholt, een heel actieve en creatieve dame die niet alleen een erg leuke tuin heeft, maar ook tuinboeken schrijft en tuinreizen leidt. Haar tuin was eigenlijk een lange pijpenla, maar zo speels ingedeeld dat je steeds weer nieuwe plekjes ontdekte. Vanaf het huis, dat een mooie, grote en gezellig ingerichte veranda had met veel bloemen, kwam je eerst in een symmetrisch ingericht deel van de tuin, met smalle, lage borders langs een recht pad. Verderop maakte je een rondje langs slingerende paadjes met een losse, hogere beplanting. Achterin was een prachtig lichtblauw tuinhuis met uitzicht op een natuurlijk ingerichte vijver. Ook leuk was de kruidentuin met een afscheiding van oude schoppen en harken, die recht overeind stonden. In een gedeelte dat ze van de buren hadden kunnen kopen, kweekte Susanne kleurige een- en tweejarigen. Overal in de tuin stonden verrassende kunstwerken. Al met al was het een vrolijke en aantrekkelijke tuin, waar het goed toeven was.


In de tweede tuin, die van Angelika en Berthold Picker in Borken-Weseke, kregen we eerst een lunch. Hier bleek dat het woord ‘koffietafel’ in Duitsland een andere betekenis heeft dan in Nederland. We begonnen met een groot stuk taart en kregen daarna tweemaal eem half belegd broodje. Bij deze perfect onderhouden supertuin hoort ook een kwekerij, waarin Berthold zo druk bezig was dat het leek alsof we naar de toegezegde rondleiding konden fluiten. Niets bleek minder waar. In een mengeling van Duits en Nederlands kreeg onze ‘Greu & Bleu’ groep alle ins en outs van de schitterende tuin te horen. Vanaf een hoog terras bij de vijver was er een doorkijk naar een Frans diagonaal in de diepte - een meanderend grasveld met prachtige, golvende borders aan beide kanten. Afdalend kwam je eerst in een mooie groententuin met een bijzondere groenrode melde, voordat je het diagonaal van dichtbij kon verkennen. Achterin de tuin stonden een tulpenboom en een moerbeiboom. Aan de andere kant waren diverse verrassende tuinkamers, allemaal verbonden met groene of ijzeren poortjes.Bijzonder was een haag die was gesnoeid in de vorm van kantelen. Met open mond ontdekten we steeds weer nieuwe stukken waarvan de beplanting en de indeling zo mooi en uitgekiend waren dat het bijna te veel werd om nog op te nemen, ook omdat het geheel nogal kleurig en best wel druk was. En dan was er ook nog de uitnodigende kwekerij, waar veel van de planten te koop waren.


Uitgeput van alle indrukken arriveerden we bij de derde tuin van die dag, die van Christian Borggreve en Marc Sommer in Velen. Gelukkig bleek dit een heel relaxte tuin te zijn. Christian zei dat we zelf maar moesten rondkijken. We kwamen eerst in een mooi ingedeelde groententuin met bedden in symmetrische patronen. Er was ook een boomgaard en als je doorliep kwam je in een informeel gedeelte met een natuurlijke, losse beplanting en uitzicht op de omringende weilanden, waar Christian en Marc ook paarden en schapen houden. Midden in de tuin, omringd door een hoge haag, was een ‘netter’gedeelte met een rond grasveldje omgeven door een border met mooie rozen en een grote variatie aan vaste planten die er mooi bij kleurden. Omdat het intussen behoorlijk warm was geworden en de tuin niet zo groot was, vertrokken we een half uur eerder naar ons hotel in Legden. Zo was er nog tijd om van het verwarmde binnenbad (30 graden!) gebruik te maken en op het terras wat te drinken voordat we aan het driegangendiner begonnen.  

klik Opens internal link in current windowhier voor het verslag over de tweede dag.

meer
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915