Dagtocht West-Veluwe

Foto's: Tuin van Schelven en De Beukenhof

In mijn regenpak fietste ik naar de Rollandslaan. Opnieuw hadden we pech met het weer. Onderweg leek het even op te klaren, maar toen we uit de bus kwamen was het weer mis. Bij de koffie met lekkere koek op Klein Boskoop in Stroe verdrongen we elkaar om droog te kunnen staan onder het dak van de open schuur. Maar regen of niet, in een grote groep gingen we achter de bomenmeneer aan voor een rondleiding door zijn gigantische tuin van 15.000 m2  met een enorme variëteit aan bomen. We liepen eigenlijk door een park en kwamen onderweg steeds weer een ander type tuin of bos tegen. Zo was er een sfeervolle stiltetuin, die bestond uit solitaire bomen met een ronde onderbeplanting, een Oosterse tuin, een grote natuurlijke zwemvijver, een dierenwei, een fruittuin, een rhododendronbos, een rosarium met 50 soorten rozen, een beukenbos met 10 soorten beuken, een pad met alleen maar nieuwe soorten planten, waar zijn zoon in handelt, en er waren ook nog mooie borders. En dit alles met 40 manuren werk per week! Onderweg kregen we ook nog nuttige tips: gele en witte planten lichten een bos op, snoeien doe je in de zomer en slakken houd je weg met eikeblad, veel vogels en boomschors. De eigenaar was oorspronkelijk een boomkweker uit Boskoop, die op dit perceel de moederplanten kweekte van de stekken voor Boskoop. Toen hij twaalf jaar geleden met pensioen ging waren ze hier komen wonen en omdat zijn vrouw lid werd van Groei & Bloei en het tuinvirus toesloeg zijn ze stukje bij beetje tuinen gaan aanleggen. Alleen de goede bomen hebben ze laten staan. Als u het allemaal nog eens rustig wilt bekijken kunt u in het gastenverblijf midden in de tuin logeren. U mag dan ook gebruik maken van de zwemvijver en jacuzzi.

Toen we uit de bus stapten bij de tweede tuin in Terschuur was het inmiddels droog. Het was wel koud, 13°, maar de warme ontvangst door Albertine van Schelven maakte veel goed. Nadat ze op advies van haar man op een tafel was gaan staan konden we allemaal goed horen hoe de tuin was ontstaan. Ze waren 14 jaar geleden uit Sao Paolo teruggekomen en hadden hier een huis gekocht dat kant en klaar was, maar de tuin was nog een kale vlakte.
Met behulp van een ontwerp van Beline Geertsema zijn ze aan de slag gegaan. Albertine is in Aerdenhout opgegroeid en heeft alle kennis over tuinieren opgedaan bij buurvrouw Ank van Nierop. De mooie tuin van mevrouw van Nierop is bekend bij veel van onze Groei & Bloeileden.  Albertines vader was ook een verwoed tuinier, maar zoals ze zei, “die was meer van de afrikaantjes”. We troffen een prachtige tuin aan met een mooie, evenwichtige beplanting en rechte lijnen. Bij het huis waren eerst vier vakken met lichtroze rozen en paarsblauwe viooltjes ertussen. Daarna kwam je in een tuin met rechte lijnen en mooie borders met smaakvol gecombineerde planten. Er stonden veel mooie alliums tussen de vaste planten. Verderop, na een smal paadje tussen twee choisya’s, kwam je bij een vijver, een kleine moes- en pluktuin en een boomgaard die vorig jaar 300 kilo appels opleverde. Aan alle kanten was er uitzicht over de weilanden, ‘borrowed landscape’.

Na de uitgebreide en uitstekend verzorgde lunch bij de Roskam in Achterveld gingen we naar de Beukenhof in Barneveld. Opnieuw een warme ontvangst door echte tuinliefhebbers, Ellen en Hans Lubbers, die heel actief zijn in Groei & Bloei Barneveld. Met veel humor vertelden ze hoe ze eerst hun tuin hadden ontworpen en toen pas het huis. Ellen had in een kwekerij gewerkt en was een echte plantenliefhebster, Hans wilde mooie zichtlijnen. En ook hier is de verdeling zoals we die bijna overal zien: de man maait het gras en snoeit de hagen, de vrouw houdt zich bezig met de plantjes. En wat voor plantjes! We keken onze ogen uit en moesten herhaaldelijk vragen wat dit nu weer voor mooie plant was. Ook hier stonden weer veel prachtige alliums in schitterende borders met steeds weer andere kleurencombinaties. Ook de lupines in prachtige tinten die bij de kleurenborders pasten vielen op. In de schaduwtuin stonden indrukwekkende hoge bladplanten zoals Gunnera en sierrabarber. Een hoogtepunt was voor mij de besloten gele tuinkamer.

We raakten niet uitgekeken en opeens was het tijd om naar de bus te gaan voor de laatste bestemming, kwekerij de Hessenhof in Ede. Het was even wennen hier, omdat de planten niet op alfabet stonden maar op biotoop, dus je moest wel even zoeken. Maar er was een uitgebreide collectie planten die het goed op zandgrond doen, en er gingen weer heel wat plantjes de bus in.
Ondanks het regenachtige en koude weer was het opnieuw een heel geslaagde dag waarin heel wat te genieten viel. Het enthousiasme van de tuineigenaren en hun liefde voor alles wat groeit en bloeit werkt aanstekelijk. Ook al heb je zelf niet zo’n enorme lap grond, de mooie ontwerpen en de prachtige planten geven je toch inspiratie om je eigen tuin weer een beetje mooier te maken. En wat had Inge het weer allemaal goed georganiseerd!

Yvonne Hassing

De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879