Diversen

Terugblik: Tweedaagse tocht Gelderland 9-10 september

Zelfs het weer had Inge perfect georganiseerd. Beide dagen konden we de jassen in de bus laten en genieten van zonovergoten tuinen. Dankzij de rustige rijstijl van Pieter, die weer de nodige kunstjes uithaalde, konden we heerlijk ontspannen naar het mooie landschap rond de IJssel kijken. Maar het belangrijkst waren natuurlijk de zeven tuinen, die allemaal iets bijzonders hadden.

We begonnen bij de Brummense Overtuin, die de allure van een klassieke, symmetrische kasteeltuin heeft. De tuin hoorde vroeger bij Huis Kromhout, een landhuis dat niet meer bestaat. In 1995 hebben de huidige bewoners de tuin gekocht en er een stijlvol huis met veranda op gezet. Voor het huis is een buxustuin met rozen en een 175 jarige Liriodendron Tulipifera Grandiflora, de echte tulpenboom. De enorme achtertuin met een grote vijver en helemaal achterin een leuk tempeltje, is prachtig symmetrisch aangelegd. De eigenaar, Rik van Tongeren, gaf aan dat zijn prioriteit bij het ontwerp lag. Het ging hem om het grote geheel. De beplanting  - en ook het onderhoud ervan  -  kwamen op de tweede plaats.

De volgende tuin die we bezochten was het Rhienderenseveld van Ria Stam, ook in Brummen. Nadat we de indrukwekkende kastanjeboom hadden bewonderd kregen we een lekkere lunch met allerlei salades. De tuin heeft mooie ronde vormen. Ook de borders in allerlei kleurencombinaties zijn rond en overal staan leuke zitjes om van al het moois te genieten. Er waren ook schuin oplopende beukenhagen aangeplant en een ronde meidoornhaag, om de wind uit het open veld aan de overkant tegen te houden. Het opvallendst was een enorme cirkel van wilde bloemen, van een zaadmengsel dat de eigenaars bij een kasteel aan de Loire hadden gekregen. Ook nu in september bloeide er nog van alles, zoals leeuwenbekjes in een scala aan kleuren. Midden in de cirkel stonden een paar houten ligstoelen, waar sommigen van ons gretig gebruik van maakten om zich te koesteren in de zon.

De derde tuin van die dag zou landgoed Spaensweerd zijn, maar omdat dat opnieuw werd ingericht gingen we in plaats daarvan naar de tuin aan ‘t Leusveld van Machteld van Soest, tussen Brummen en Eerbeek. Aan beide zijden van het pad ernaartoe kwamen ons al allerlei vrolijke kleuren tegemoet. Machteld wist niets van tuinieren af toen ze hier in 1990 kwam wonen. Daarom had ze naast een volle baan een hoveniersopleiding gedaan en dat was goed te merken. Naast een natuurlijke vijver en een Italiaans aandoende zwemvijver waren er mooie gemengde borders en borders op kleur. Waar we allemaal niet genoeg van konden krijgen was een reusachtige border vol met vrolijk bloeiende eenjarigen. We zagen onder andere kattensnor, cosmea, agastache, wilde peen en allerlei soorten hoge afrikaantjes. Die eenjarigen zaait Machteld allemaal zelf in haar kas. Ze gaf toe dat zo’n eenjarigenborder veel werk is en ook wel eens mislukt als het te nat is. Achter de thee met lavendelcakejes stond tot ieders verrassing Aad Kühne, een oude bekende van onze afdeling, die naar deze streek verhuisde.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan kwekerij Hof te Dieren, ooit opgezet door Romke van der Kaa. Hoewel een kwekerij aan het eind van het seizoen niet zo uitnodigend meer is, gingen er toch aardig wat tasjes met planten de bus in.

Na het dinerbuffet, de overnachting en het ontbijt in het mooi gelegen Landgoed Ehzerwold te Almen begonnen we vol verwachting aan de tweede dag. Nu bekeken we tuinen in en nabij Gorssel en in Voorst. Het eerste wat we zagen bij het Kloosterhöfke in Eefde was een prachtige boomgaard met middenin een tafeltje met kleedje en stoelen eromheen die er zo uitnodigend uitzag ik dat er het liefst de hele dag wou blijven. We werden ontvangen door de familie Kloosterboer, een heel lief echtpaar. Ze hadden de tuin stukje bij beetje uitgebreid door er steeds wat grond bij te kopen, en het resultaat was een heel gevarieerde tuin die toch een geheel vormde. Behalve de boomgaard was er ook een moestuin, een kruidentuin, een fruittuin, een pluktuin en een siertuin met schitterende borders, bijvoorbeeld in geel en donkerrood. Het was een echte liefhebberstuin. Achterin de fruittuin was een strook van Hortensia paniculata met roze-witte pluimen, gecombineerd met allerlei tinten kattensnor. Ook de witte borders bij het huis vielen op door de prachtige combinaties van bloemen en bladvormen en de witte sedum. Er was ook vormsnoei toegepast en overal in de tuin hingen gedichten van Ida Gerhardt, die woonde in het huis er tegenover.

Vervolgens gingen we naar de Hoefslag in Gorssel, een verrassend mooie tuin middenin een woonwijk. Een robotje maaide het gras tussen prachtige, perfect onderhouden golvende borders met grote groepen vaste planten en grassen. De goed gekozen combinaties en de oude, hoge bomen om de tuin straalden veel rust uit. De eigenaresse, Mieke Geerlink, houdt van mooie en sterke planten die weinig onderhoud vergen. Ze past dan ook geen bollen en eenjarigen toe. Lege plekken in de border vult ze op met kleine kunstwerken, die daardoor steeds een andere plek krijgen.

De derde tuin van de tweede dag, de Uiterwaard in Epse van Ton en Ina Blokvoort, was weer heel anders. Hier troffen we veel bijzondere bomen, heesters en planten aan. Na een heerlijke lunch van broodjes, meloen en aardbeien gingen we op ontdekkingstocht. In eerste instantie leek het alsof de tuin alleen bestaat uit een reusachtig grasveld omzoomd door twee megaborders, maar er was nog veel meer te zien. Achter die borders lopen paadjes met ongewone bomen en heesters. Aan het eind van het grasveld heb je uitzicht op de IJssel en kun je de hoek om naar een gedeelte met een grote, natuurlijke vijver. Daarna kom je nog verschillende tuinkamers tegen met nog meer bijzondere beplanting, zoals de zeldzame Fuchsia arborescens, die totaal niet op een fuchsia lijkt.

Als laatste bezochten we de verborgen tuinen van Bert Loman, waar we van de ene verrassing in de andere vielen. Bert was eerst etaleur en is toen in de zorg gegaan, waar hij met jongeren werkt waarmee hij van natuurlijke materialen uit de tuin allerlei artistieke objecten maakt, zoals een compleet buffet met taarten en hapjes. Ook maakt hij prachtige foto’s. We ontdekten steeds meer verborgen tuinen met leuke doorkijkjes en spannende objecten. In sommige tuinen troffen we romantische huisjes aan, waarin hij kunstvoorwerpen en foto’s exposeert. De verkoop ervan was pas veertien dagen ervoor gestart en we bleken de eersten te zijn die van alles bij hem kochten, van ansichtkaarten tot kunstobjecten. De verborgen tuinen vormden een perfecte afsluiting van twee heerlijke dagen vol verrassende tuinen.

Yvonne Hassing

 

 

meer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879
06
Dec
Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878