Ik ben best trots op mijn gazon. Ik doe er dan ook veel aan. Januari strooi ik kalk, maart/ april laat ik mijn grasmat verticuteren, bemest ik met DCM mest voor een snelle start, daarna nog 3 tot 4 x met DCM gazonmest, prik er gaatjes in en strooi er zand op (geleerd van de greenkeepers).
Begin juli begieter ik de mat met nematoden tegen de emelten die drie jaar geleden behoorlijk huis hebben gehouden zodat de bovenlaag losliet. Nou, dat helpt dus. De aaltjes kruipen in de emelten en die leggen dan het loodje.
En dan natuurlijk nog twee x per week maaien en graskanten knippen. En, het resultaat mocht er zijn. Kreeg best veel complimenten over mijn biljartlaken!!
Tot vorig jaar. Had ik al last van ereprijs (maar dat kon ik er nog met de hand uittrekken) en klaver, nu is de collectie ongenode gasten uitgebreid met een voor mij onbekend plantje (zie foto). Een heel naar plantje dat zich niet met de hand laat uitsteken en zich behoorlijk snel verspreidt over mijn mooie gazon.
Inge vroeg en kreeg raad van vele kanten.
Unaniem wees men de pinksterbloem – Cardamine pratensis – aan als de boosdoener. Hij maakt rozetten en bij het maaien komen uit de losse stengetjes weer nieuwe blaadjes. De plant smaakt een beetje naar tuinkers en de tip om de blaadjes tussen mijn vingers te wrijven om zo de geur van tuinkers te herkennen, was top. Inderdaad, smaakte en rook naar tuinkers.
Nu had ik opeens ook bedacht om de foto naar DCM, de leverancier van gazonmest, te sturen en de expert daar beweerde dat het Oxalis is, familie van klaver, ook te vinden in mijn gazon. Met Vital Green waarvan de samenstelling 14-4-8 NPK is, zouden deze lieverdjes moeten verdwijnen. Op mijn suggestie dat een aantal lezers opperde dat het misschien de pinksterbloem kon zijn, heb ik helaas geen antwoord ontvangen.
Als het Oxalis corniculata zou zijn, schreef een lezer, dan klopt dat niet want die heeft gele bloemetjes. Van vrijwel iedereen het advies om me niet te laten plagen maar de rozetjes te accepteren. Een lezer schrijft dat zij jaren geleden een advies (uit ons blad Groei&Bloei) heeft opgevolgd om micro-klaver in haar gras te zaaien. Nu heeft zij een groen grasveld met wat klaver, pinksterbloemrozetjes en gras. Geen van deze planten overheerst schrijft zij, de grasmat is meestal groen. In overleg met Margot Timmer plaats ik haar reactie op mijn vraag. Margot ontwerpt en verzorgt tuinen en gaf tijdens onze lustrumavond in oktober vorig jaar een lezing over het aantrekken van vogels, vlinders, egels en andere insecten in je tuin.
Dus volgend jaar een plaatje van een heel grasveld met bloeiende pinksterbloemen. Dan moet ik Billy, mijn robotmaaier en genoemd naar de geit van oma Duck, even op stal houden. Over die stal gesproken, in dit geval het oplaadstation, daar had ik ook iets bijzonders mee. Al de tweede dag werkte hij niet. Wat bleek? Was er een wurmpje het laadstation ingekropen en had zich genesteld op de printplaat. Kortsluiting. Zo diervriendelijk is mijn tuin al. Het artikel van Carla Ruigrok elders in onze nieuwsbrief over eetbare bloemen brengt me echter ook op het idee om de blaadjes te plukken en lekker op te eten. Probleem opgelost.
Inge Retra
redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van oktober 2020
Graag geef ik je een tip voor je gazon, naar aanleiding van je vraag in de nieuwsbrief. Sinds de uitvinding van de grasmaaier zijn er rare dingen gebeurd in deze wereld. Waar eerst wat schapen het gras kort hielden en volop kruiden een kans kregen willen wij nu de natuur bedwingen met een gazon als een biljartlaken. Wij als particulieren hebben de kans om de natuur plek te geven in onze tuin, meer bloemen, meer insecten waaronder ook vlinders, meer rommelhoekjes voor dieren die deze insecten weer eten. Ook het gazon kan hierbij een goede steun zijn, niet alleen gras!!
Ik zaai gras met klaver, natuurlijke bemester en als het wat langer bloeit, zijn de bloemen fantastisch voor de bijen en andere insecten. Geldt ook voor ereprijs, geranium, boterbloem en zeker ook bijvoorbeeld paardebloemen. Het is echt niet meer van deze tijd om een biljartlaken te hebben, waar gif voor nodig is om het zo te houden. Dus laat je door de natuur inspireren en laat de kruiden toe in je gazon! Opdat je hiervan kan genieten, het is onze mindset (vooral bij tuinierders van het giftijdperk) dat we alles willen controleren.
Veel succes, hartelijke groet,
Margot Timmer
redactie: gepubliceerd in de nieuwsbrief van oktober 2020