Zuid-Kennemerland

Plant eens wat anders

Bupleurum fruticosum

Bupleurum fruticosum is een kleine heester die na 10 jaar 1.5 m x 1.5 m wordt. De Nederlandse naam is goudscherm en de struik behoort tot de familie der schermbloemigen. Er zijn ongeveer 75 Bupleurumsoorten, maar B. fructicosum is de enige heester. De rest zijn éénjarige en vaste planten. Allemaal geel bloeiend of brons. Mijn heestertje is heel mooi geel, bloeit juli-augustus en is zeer geschikt voor tuinen op arme grond. Aan zee en in de binnenduinrand op het allerwarmste, heetste plekje dat u heeft.

Nog een voordeel: in onze winters is de struik winterhard. Wordt ook elk jaar iets harder en blijft in de winter groen.
Te koop bij de kwekers van bijzondere planten. Voor de liefhebbers: Bupleurum fruticosum kun je niet stekken, maar kan alleen door zaaien vermeerderd worden.

Een mooi aanwinst in deze tijd waar geel gelukkig weer mag.

                                                            Jaap Kuijpers

Geelwortel

Xanthorhiza simplicissima

Een moeilijke naam, maar een makkelijk heestertje dat niet groter wordt dan 40 cm. De Nederlandse naam is geelwortel. Een weinig bekende plant die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Hij behoort tot de ranonkelfamilie, houdt van een beetje vochtige grond in de zon of halfschaduw en bloeit in het vroege voorjaar met hele kleine paarsbruine bloemetjes. Hij heeft mooi helder groen blad, een mooie herfstkleur en is goed winterhard. Ook te gebruiken als bodembedekker. U moet wel even zoeken, maar is te verkrijgen bij de botanische kwekers.

Jaap Kuijpers