Zuid-Kennemerland

Column Ton Vissers

___________________________________________________________________________

Wie is Ton Vissers? 

Ton Vissers is tuinontwerper. Na de tuinbouwschool, heeft hij o.a. gestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag en de hogeschool voor tuin- en landschaparchitectuur in Velp. Hij richt zich voornamelijk op particuliere tuinen, is nu ondermeer betrokken bij het ontwerp van de proef- en pluktuin in Bloemendaal ?Het landje van de Boer? en heeft meerdere showtuinen ontworpen voor Appeltern. Ton Vissers is bereikbaar onder 023-5365359, of via ton.tuinen(at)hetnet.nl. Zie ook de website: www.tontuinen.nl

___________________________________________________________________________

 Lijn in de tuin

Nog niet zo lang geleden vroeg een tuinliefhebster wat ik van haar tuin vond. Ze verontschuldigde zich met de woorden ?het is natuurlijk wel winter hé.  Je moet hier eigenlijk in de zomer komen kijken dan is het hier een waar paradijsje.?

Ik neem dit meteen van haar aan. Maar van die heerlijke zomertuin vol prachtige overdaad was nu ?in januari-  weinig over. De tuin was volkomen ingestort. Er viel geen lijn meer in te ontdekken.

Tuinliefhebbers zijn mensen die per definitie van planten houden. Altijd op zoek naar dat ene stekje. Weggooien is niet aan de orde. Onze tuinen staan boordevol emotie. Elk plantje heeft zijn verhaal. Ik heb dat in mijn eigen tuin ook. En dat moet vooral zo blijven.

Maar een tuin van het type ? plantje hier plantje daar? is al snel rommelig. De planten zijn vaak stuk voor stuk mooie details, daar ligt het niet aan, maar het grotere geheel, de samenhang ontbreekt. Zeker in de winter kan dat soms dramatisch zichtbaar worden.

De tuin is in mijn optiek een combinatie van enerzijds cultuur en beheersing en anderzijds natuur en wildernis. Een wisselwerking van strak tegenover los en uitbundig. Juist deze facetten maken een tuin spannend. Ook in de winter.

Als je meer samenhang in de tuin wil krijgen is het belangrijk om grote lijnen uit te zetten en daarmee te zorgen voor helderheid. Dit bereik je door hagen van bijvoorbeeld Beuk of Taxus of een herhaling van grote plantengroepen in te passen. Bijvoorbeeld grote groepen Lampenpoetser of de  betrouwbare Geranium maccrorrhizum in de schaduw. Ze geven rust en stevigheid aan het geheel. Bovendien worden de vaste planten hiermee ondersteunt en komen daardoor beter tot hun recht. Ook bestrating kan rust brengen. Wees hier wel terughoudend in. Het mag niet de overhand krijgen. 

Helderheid in de samenhang is belangrijk, maar niet teveel. Zo kan een eindeloze herhaling imposant zijn, maar is soms ook erg voorspelbaar. Een tuin wordt pas echt interessant als er binnen de vaste ordening vrijheid en ruimte bestaat voor variatie. 

Aandacht voor omgevingsfactoren vervullen bij het in balans brengen van de tuin ook een essentiële rol. Bedenk bijvoorbeeld waar je zicht op wil houden en wat je aan het oog wil onttrekken. En?hoe maak je dat die prachtige boom in de tuin van de buren gevoelsmatig een deel van je eigen tuin wordt. Met andere woorden: hoe betrek je de positieve elementen uit de omgeving in je eigen tuin.

De tuinliefhebster die mij vroeg wat ik van haar tuin vond heb ik een paar tips gegeven om meer lijn en samenhang aan te brengen. Ze hoeft zich niet meer te verontschuldigen. Haar tuin is nu het hele jaar door een paradijs. Ook in de winter.