Zuid-Kennemerland

Hyper Natuur

Hyper Natuur is een nieuw boek van Cor van Gelderen van kwekerij Esveld dat hij samen met vriend en fotograaf Wouter van der Tol heeft samengesteld.


De titel Hyper Natuur heeft hij gekozen vanuit zijn idee dat een beplanting ontwerpen meer is dan het stofferen van de tuin. Het is het scheppen van een nieuwe natuur – een ‘hypernatuur’—een bedachte natuur die is vormgegeven, geboetseerd. Het is meer dan natuur en tegelijkertijd wel natuurlijk, volgens Cor. 
Wij kennen Cor van Gelderen als een zeer enthousiaste kweker die al diverse lezingen voor ons in De Blinkert heeft gehouden. De liefde voor het kweken van bomen en planten heeft hij geërfd van zijn ouders en de vier generaties die voor hem kwekerij Esveld in Boskoop hebben geleid. Cor wijkt graag af van de voorspelbare beplantingsplannen en beproefde succesnummers zoals Geranium Rozanne of Hydrangea paniculata Limelight maar experimenteert liever met onbekendere planten. 
Dat laat hij dus zien in dit boek. Via de verhalen uit zijn jeugd worden we wegwijs gemaakt in de plantenwereld van schaduw tot zon, geïllustreerd met prachtige foto’s en overzichtelijke plantenlijsten voor schaduw en zonnige standplaatsen. Om ten slotte te eindigen met tuinontwerpen, een tabel met plantennamen en overzicht van bezochte en gefotografeerde tuinen.

                                                                                                                Inge Retra

Hyper Natuur is een aanwinst voor onze tuinboekencollectie en o.a. te bestellen bij www.noordboek.nl ISBN 9789056156121 €35,00 gebonden.