Zuid-Kennemerland

Het plaagdierboek

van Suze Peters en Lotte Stekelenburg.

Elk organisme heeft een functie in de natuur al vragen wij ons vaak af welke dan in hemelsnaam. In het Plaagdierenboek wordt de top 10 van onze kwelgeesten leerzaam en humoristisch beschreven.

Wij tuinliefhebbers komen vaak met de zelfde vragen als wij op tuinbezoek een aangevreten of nog gave hosta zien : Hoe kom je van die slakken af? Of wat doe jij om je hosta’s zo onaangevreten te krijgen? Vaak is het antwoord : korrels (liefst natuurlijk die blauwe van Ecostyle), schoteltjes met bier, of in mijn geval, watermeloenschillen in de tuin leggen verstopt tussen de planten en de volgende ochtend is het dan vaak net eieren rapen. Ik doe ze dan in een grote pot die afgesloten is met een geperforeerde deksel en laat ze, als de pot vol is, los in de duinen. Milieu- en diervriendelijker kan het toch niet? Interessant is het daarom om het hoofdstuk over slakken te lezen in het Plaagdierboek. Niet alleen wordt hier het nut van dit slijmerige diertje uitgelegd, maar ook van welke slakken je het meeste last hebt (naaktslak en de huisjesslak – segrijns Cornu aspersum). Je kunt ze natuurlijk ook opeten. Er staat een Marokkaans slakkenrecept op pagina 51 of het slijm opvangen en er zelf een crème van maken. Is dit te veel werk kun je ook bij de Action potjes slakkencrème kopen voor een zeer redelijke prijs. Voelt heerlijke koel aan.
Hans van Hage van de biologische rozenkwekerij De Bierkreek bespreekt de bladluizen en schildluizen en komt met natuurlijke oplossingen. Verbaasd was ik over zijn opmerking over de roos Sneeuwwitje, de meest verkochte tuinroos, die volgens hem gewoon ziek is en alleen met bestrijdingsmiddelen kan overleven. Valt bij mij gelukkig nogal mee. Hij adviseert om soorten te kiezen die geen last hebben van roest en meeldauw. Op zijn kwekerij testen ze steeds nieuwe soorten uit door ze twee jaar helemaal te verwaarlozen in een pot. Ze laten ze verdrogen en halen geen onkruid weg. Als zij dit overleven kunnen ze ook zonder problemen overleven in een tuin.

Geert Gommers van Velt voert sinds 2015 campagne tegen de verkoop van pesticiden aan particulieren. De campagne 2020 Pesticidevrij moet particulieren overheden en verkopers in België en Nederland inspireren om het roer om te gooien. In hun Handboek Ecologisch Tuinieren staan recepten voor plantversterkende middelen. Hun tip is om gesteentemeel over de gewassen te verstuiven als bemesting maar ook om ongedierte tegen te houden. Zelf meng ik lavameel door de composthoop.

Marc Siepman, docent, die ook bij ons een lezing heeft gehouden, geeft een uiteenzetting over het plaagdier als symptoom en nooit als oorzaak. Hij vertaalde twee belangrijke bodemboeken in het Nederlands, Bodem in balans en Bodemvoedselweb. In zijn verhaal schenkt hij aandacht aan alweer die slakken (hij heeft er veel in de tuin maar geen last van) en het belang van een strooisellaag om schimmels in de bodem te voeden en zo de balans er in te houden.

Kunstenaars Nicolle Schatborn en Rob Hagenouw zijn al jaren bezig met de keuken van het ongewenste dier (KvhOD).Zij verbaasden zich dat heel veel dieren worden afgeschoten en er verder niets mee wordt gedaan. De term schipholgans is door hen verzonnen en de ganzenkroketjes is hun product. Zij koken veel op festivals (nu dus helaas even niet), bereiden stadsduif en organiseren plaagdierdiners. Het doel is om discussies op gang te brengen hoe we dieren als plaag zien.

De top tien: bladluizen, slakken, mollen, mieren, spinnen, ratten, konijnen, rupsen, wespen en vogels: ze krijgen allemaal een plekje in dit leerzame en mooi geïllustreerde boek.
Veel leesplezier. Ook leuk als cadeautip.

ISBN 789492 881045 Uitgeverij Trichis prijs €22.95

  Inge Retra