Zuid-Kennemerland

Een tuin voor bijen & vlinders.

Auteur en foto’s: Albert Vliegenthart Kosmos uitgevers, Utrecht/Antwerpen Prijs €17,50

Vorig jaar was het thema van de nationale tuinweek ‘de levende tuin’. Vol enthousiasme heb ik dan ook ‘Een tuin voor bijen & vlinders’ aangeschaft. Ook op de jubileumavond hebben we aandacht aan dit thema besteed en om ieders geheugen op te frissen volgt hier een recensie.

Albert Vliegenthart is ecoloog bij de Vlinderstichting. In dit boek geeft hij 101 tips om nuttige insecten te helpen. Geschrokken door de uitkomsten van een Duits onderzoek waaruit bleek dat we in 30 jaar 76% van onze insecten zijn kwijtgeraakt, startte hij een petitie en besloot dit praktische en veelzijdige boek te schrijven.

Hij legt uit waarom bijen en vlinders onze hulp nodig hebben, hoe de opzet van jouw tuin, balkon of patio verschil kan maken, hoe je bijen, vlinders en andere nuttige insecten kunt lokken, wat de beste bij- en vlindervriendelijke planten zijn en hoe je die mooi kunt combineren. Onderweg leer je ook van alles over het leven van de verschillende soorten bijen, hommels en vlinders, met tips hoe je ze kunt herkennen.

Wat ik bijvoorbeeld niet wist was dat ongeveer tachtig procent van de bijen een nest onder de grond maakt en dat het daarom belangrijk is dat je ook zonnige stukken zand in je tuin hebt en niet alle grond bedekt is met planten.
Het boek staat vol met weetjes en overzichtelijke lijstjes van planten die belangrijk zijn voor de verschillende soorten bijen, hommels en vlinders.

Omdat er ook veel mooie foto’s van planten, tuinen en insecten in staan, is het een genot om te lezen. Albert eindigt met allerlei praktische tips, zoals het maken van stapelmuur- tjes als nestgelegenheid voor insecten en het belang van gladde randen van de rietsten- gels in een bijenhotel omdat rafelige boorgangen de vleugels van bijen beschadigen. Tenslotte kun je nog een tuincheck doen om te zien hoe bij- en vlindervriendelijk jouw tuin is. Aan de ene kant is het een geruststelling om te zien aan hoeveel van de criteria je tuin al voldoet, aan de andere kant biedt deze check een stimulans om nog meer je best te doen er een diervriendelijk paradijs van te maken.

Kortom: dit boek is een aanrader.

Yvonne Hassing