Cursus Natuurlijk tuinieren door Leo Brand

Kerk van de Nazarener
Zijlweg 208
2015CK Haarlem

Cursus Natuurlijk tuinieren met planten en dieren.
29 februari, 7 maart en 21 maart; docent Leo Brand

De cursus wordt gegeven op 3 donderdagen van 19.30-21.30 uur op 29 februari,
7 maart en 21 maart (NB op 14 maart is er een lezing in de bovenzaal).

In 2022 was deze cursus zeer succesvol. Leo weet de materie helder en met humor uit te leggen met behulp van beeldmateriaal. Op bijna alle tuinvragen heeft hij een (uitgebreid) antwoord, heeft goede tips om meer vogels aan te trekken, over water in de tuin, over het bodemleven, de verschillende manieren van tuinieren, (denk bijvoorbeeld aan Permacultuur *) enz. Het natuurlijk tuinieren staat in deze cursus centraal.

Maximaal 15 deelnemers voor de optimale aandacht. De opzet van de cursus vindt u hieronder.

Kosten gehele cursus
(= 3 avonden van 19.30-21.30 uur):
€ 65,00 voor leden
€ 75,00 voor niet-leden.

Locatie: benedenzaal van de Kerk van de Nazarener, Zijlweg 218 Haarlem (hoek Westelijke Rand- weg/N208)

* Permacultuur is afgeleid van het Australische woord permaculture, permanent en (agri)culture. Het is een ontwerpsysteem, waarmee je een functioneel systeem ontwerpt met de sterkte en de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. De mens voorziet in al zijn behoeften in samenwerking met de natuur. Voedsel, bodem, water, energie, huisvesting, sociale en financiële structuren zijn de belangrijkste werkterreinen geworden.

Meer info:

Opbouw van de cursus  ‘Natuurlijk tuinieren met planten en dieren’

Tijdens 3 avonden worden de volgende punten behandeld:

1. Wat verstaan we onder ‘Natuurlijk tuinieren met planten en dieren’. We lopen met beeldmateriaal kort de mogelijkheden door hoe dat te verwezenlijken.

2. De Grond, (met welke grondsoorten hebben wij te maken), hoe verbeter ik, indien nodig, mijn bodem. Bemesting, compostering, mulchen.
Inventarisatie eigen tuin en huidige beplanting. Welke planten gebruik je het best.

3 De zeven gouden regels van een diervriendelijke tuin. Tuinafscheidingen, bestrating; hagen heggen houtwallen en diervriendelijke oplossingen. Onderhoud tuin, hergebruik snoeihout.

De vlinderplanten top-10, waard- en nectarplanten.

Nieuw: in de cursus wordt stilgestaan bij andere manieren van tuinieren, denk bijv. aan Permacultuur, d.i. een geheel andere beleving in het samenzijn met de natuur. Het heeft alles te maken met uw huis, het water en de omgeving (complexer dan natuurlijk tuinieren).

Alle sessie worden ondersteund met duidelijk en toepasselijk beeldmateriaal.

Aan het eind van de cursus krijgt u een digitale handleiding van de behandelde stof, incl. namen van bomen, struiken, planten, bloemen en Stinzenplanten en de vlinderplanten top-10, tevens voor de diverse grondsoorten.

U kunt zich opgeven bij Carla: c_ruigrok(at)hotmail.com

Uw aanmelding is definitief als u de cursuskosten heeft voldaan bij de penningmeester.